pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się
Marder&Marder ManufacturePamiętacie jak mi smakował Pstrąg pieczony z pistacjami ? Postanowiłam spróbować go w podobnej wersji, ale z orzeszkami piniowymi, aromatyczną szałwią i znowu wyszło pysznie! Poza tym taki obiad to szybki i mało pracochłonny obiad. Rybkę podałam z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinkach, pomidor, który uwielbiam i kefir z koperkiem, taki zestaw lubię bardzo. Każdy czerwony wyraz(...)cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam je 30 minut. Zachwyciliśmy się smakiem tego połączenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewypieków 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g. gorzkiej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno(...)ciemne kakao, namoczony proszek i sodę oraz znowu trochę czekolady. Zmiksuj. Wlewaj resztę czekolady i miksuj, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier oraz boki tortownicy posmaruj odrobiną masła. Do formy wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto
Delicious Placekilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy . Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem, który dla mnie jest najlepszy, więc(...)ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka. Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju kokosowego do smażenia, a na kotletach panierka z bułki tartej lub płatków kukurydzianych… pychota! Wczoraj pieczone bataty , dzisiaj kotlety z batata , a co przyniesie nam jutro? Już wkrótce kolejny przepis
Blendmanłyżki startego parmezanu sól, pieprz Puree: 3 ziemniaki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym(...)śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną. Puree: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki. Smacznego Przepis na tartaletki z gęsią i kasztanami bierze udział w zabawie kulinarnej
Oryginalny smakdodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną wołowiną Maćka. Dzieciaki tradycyjnie wybrały z cukrem. Jedne i drugie były smaczne. Wypróbujcie :) Składniki: 500 g ziemniaków surowych o wysokiej zawartości skrobi 150 ml maślanki
zadanie-gotowaniedzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie uperfumowane odrobiną ekstraktu migdałowego, jeśli nie macie zastąpcie go tradycyjnym olejkiem (aromatem). Sos, bez niego kluski nie funkcjonują. Dzisiaj prosty i niezwykle aromatyczny sos z pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie(...)kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków. 3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito
vaniliowoczekoladowaplacków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut. Składniki: na ok. 7-8 kotletów(...)przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut
Kuchnia Elliektórym znudziły się placki warzywne, nawet te pieczone. Prosty w wykonaniu i idealny w smaku tort z warzyw. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka(...)przyprawy, dokładnie mieszamy. W tortownicy o średnicy ok. 20 cm wykładamy kolejno warstwy warzyw (kolejność dowolna). Ostatnie jajko ubijamy z mlekiem, dodajemy tartego parmezanu i wylewamy na wierzch warzyw. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 st. C. Upieczone posypujemy mozzarellą i zostawiamy, aż się rozpuści lub zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego kolorowego
Kucharzycachrupiącą kruszonkę, którą posypałam potrawę. Jeśli znudził wam się standardowy kalafior w bułce tartej, polecam ten przepis, gdyż będzie stanowił wyśmienite urozmaicenie obiadu. Taki kalafior również świetnie pasuje do ziemniaków z wody i jajka sadzonego. Składniki na kalafiora zapiekanego w sosie serowym: kalafior sporej wielkości 200 g sera gorgonzola (albo innego pleśniowego) 150 ml mleka 2 łyżki bułki tartej(...)bułki tartej. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut. Na koniec można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. [caption id="attachment_9199" align="aligncenter" width="1200"] Kalafior zapiekany w sosie serowym[/caption] Zobacz inne dania z kalafiorem w roli głównej: Zapiekanka Z Ziemniakami I Kalafiorem Kalafior Zapiekany W Sosie Beszamelowym Z Serem Żółtym Curry
e-PrzepisyKulinarnePrzepyszny kurczak pieczony w piekarniku. Ale najpierw przez całą noc marynował się w przyprawach oraz dużej ilości czosnku i cebuli. Chrupiąca skórka z zewnątrz oraz soczyste mięso w środku. Doskonała propozycja na obiad lub kolację. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczą ziemniaki również zapiekane w piekarniku i ulubiona surówka albo zwyczajnie kromka chleba. Co powiecie na takie połączenie smaków(...)położyć kurczaka. Na wierzch kurczaka również posypać cebulę. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie piekarnik nagrzać do 160'C, piec kurczaka pod przykryciem około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej kurczaka około 45 minut, aby skórka się przyrumieniła
Zrób to smacznieziemniaki czy nawet owoce morza – wszystko to może znaleźć się w garnku kociołka, tworząc niepowtarzalne połączenia smakowe. Techniki Gotowania Kociołka Gotowanie kociołka to sztuka, która wymaga zrozumienia różnych technik i metod, by osiągnąć optymalne rezultaty. Istnieją dwie główne metody: gotowanie nad ogniem (outdoor) oraz gotowanie w domu (indoor). W pierwszym przypadku wykorzystuje się otwarty ogień, grill, czy specjalne piece(...)suchego, namoczonego przez noc 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W dużym kotle podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut. Dodaj namoczony groch, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz
Podstawy GotowaniaJeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to polecam Wam przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego i warzyw. Jej wykonanie zajmuje kilka chwil a potem całość piecze się już sama :) Taką zapiekankę można przygotować np rano a zapiec po powrocie z pracy. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube(...)klopsiki, lekko spłaszczać. Cebulę, pomidory, ziemniaki i bekon pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. W naczyniu układać na przemian mięso i warzywa w dowolnej kolejności. Wierzch posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość zakryć folią spożywczą (jeśli macie naczynie z przykrywką to nią zakryć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 55 minut. W między
Zrób to smaczniemieszkaniu podczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;) Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków kolba kukurydzy(...)godziny. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kolbę przy pomocy ostrego noża obkroić z ziaren. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, ziemniaki oraz ziarna kukurydzy, doprawić solą i smażyć kilka minut. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
zadanie-gotowanieDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków
Moja Delicja