pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:516/865)

Zapiekanka chłopska 147

Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniaczkami, kiełbasą, pieczarkami oraz kapustą, to będzie strzał w dziesiątkę. Polecam! Do zapiekanki możemy także wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam od obiadu z dnia poprzedniego.     Składniki: 4-5 ziemniaków 2 kiełbasy (u mnie polskie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek 1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty) 200ml śmietanki(...)Dokładamy kapustę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, mieszając *** *** Ziemniaki obieramy kroimy w plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy studzimy i połowę ziemniaków wykładamy na dnie posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego *** *** Na ziemniaki wykładamy farsz z kiełbasy, pieczarek i kapusty *** *** Na górę wykładamy pozostałą część ziemniaków *** *** W miseczce umieszczamy śmietankę, jajka i przyprawy (nie dużo) *** *** Wszystko

Blog z Apetytem
Ziemniaczana zapiekanka ze szparagami i szynką parmeńską 63

łyżka oregano sól, pieprz 2 łyżki oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. Na 10 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodajemy przygotowane szparagi. Ugotowane warzywa studzimy. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 1cm a szparagi na 2 cm kawałki. Cukinię kroimy(...)wykładamy plasterkami ziemniaków i posypujemy kawałami szparagów (kawałki z główkami pozostawiamy).  Śmietanę mieszamy ze szklanką tartego sera, jajkiem, oregano solą i pieprzem. Zawiesiną polewamy ziemniaki. Następnie na wierzch układam plasterki cukinii i poszarpane plastry szynki parmeńskiej, na nie układamy kawałki szparagów z główkami i na koniec całość posypujemy pozostałym tartym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około

Qchnia po prostu
Zapiekanka z kurczakiem i porem 68

fileta z kurczaka 8 ziemniaków 250 g pieczarek 1 por 200 ml śmietany 250 g sera żółtego sól pieprz papryka słodka przyprawa gyros Wykonanie Kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki nie powinny być zbyt miękkie(...)śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Na ziemniakach rozprowadzamy uduszone pieczarki. Na pieczarkach układamy kurczaka, a na kurczaka kawałki pora. Na wierzch zapiekanki wykładamy śmietanę wymieszaną z serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka z kurczakiem

Przepiski.pl
Młode ziemniaczki zapiekane z indykiem, boczkiem i warzywami 88

pomidorów suszone pomidory z bazylią i czosnkiem czosnek suszony sól pieprz oliwa z oliwek 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy ziemniaczki. 2. Indyka kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, pomidorki na pół. 3. Do ziemniaków wrzucamy indyka, posypujemy przyprawami i mieszamy. Następnie wrzucamy resztę warzyw. 4. Plasterki boczku kroimy na pół(...)Zwijamy i wciskamy między warzywa. Całość ja jeszcze skropiłam oliwą i posypałam przyprawami.  5. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Smacznego

kruche babeczki
Zapiekanka warzywna z kiełbaskami w 20 minut 52

pogotowie kulinarne, ratujące przed zapchaniem się kanapkami w zastępstwie obiadu. Przepis jest bardzo prosty i możesz go dostosować do stanu swojej lodówki. Nasza zapiekanka warzywna z kiełbaskami powstała z ziemniaków, cieciorki, brukselki i szpinaku. I oczywiście kiełbasek. Ty możesz wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę. Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo(...)Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 230 stopni. Umyj ziemniaki i brukselkę. Cieciorkę przesyp na sito i przepłucz. Ziemniaki (nie obieraj) pokrój w niewielką kostkę. Brukselki przekrój na połowy (obierz wcześniej ze zwiędłych liści). Frankfurterki pokrój na centymetrowe kawałki. Krok 2 Przesyp wszystko do brytfanny lub na blaszkę do pieczenia. Polej łyżką oleju. Posyp majerankiem, tymiankiem i oregano oraz łyżeczką

Niedzielny kucharz
Łosoś marynowany w soli i cukrze 67

godziny bez przekrycia i bez obciążenia. Następnie zawiń rybę w papier do pieczenia lub folię spożywczą i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem odkrój skórę. 4. Łososia marynowanego w soli i cukrze, pokrój na cieniutkie plasterki i podawaj jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa, albo jako składnik sałatek. Pamiętaj, aby przed wstawieniem do lodówki, przykryć łososia folią spożywczą

Cztery Fajery
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 133

płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 82

płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem 136

nich układamy warstwę kapusty. Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy znów boczek. Śmietanę łączymy z jajkami, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zapiekankę równomiernie polewamy śmietanowym sosem, układamy gałązki świeżych ziół. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę

Qchnia po prostu
Krem brokułowy z oliwą chilli 67

Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól

Szybko Tanio Smacznie
Chleb gryczany 103

rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 7.    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy. 8.    Do miski wsypujemy resztę mąki 9.    Dodajemy ziemniaki. 10.                     Wlewamy rozczyn(...)ciasto wyrośnie przekładamy do formy. 16.                     Pieczemy 40 minut w 180 ̊ C. 17.                     Chlebek gotowy

Kulinarna Chwila
MUFFINKI BANANOWE 177

łyżeczki sody opcjonalnie pokrojona czekolada WYKONANIE: Banany obieramy, rozgniatamy (użyłam ubijaczki do ziemniaków) odkładamy. Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem i sodą (przesiewamy) Na końcu dodajemy banany. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami , wlewamy nasze ciasto mniej więcej po równo. Pieczemy ok 20 minut w 200 st. C Po upieczeniu możemy posypać pudrem lub polać czekoladą. Smacznego

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania