Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę
Kuchnia MagdaLenyPieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę
Kuchnia MagdaLenywcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego
chleba naszegopatelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do ziemniaków cebulę i masło i stłuc je dokładnie. Doprawić je do smaku solą i pieprzem żeby nie były mdłe. Nakładamy sporą łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy
Swojskie jedzonkoobiadowe resztki jak pieczony kurczak i wzbogacić o niskowęglowodanowe warzywa. Pieczony łosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego
codojedzeniamusimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około
Gotowanie...to proste !pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków , z cukinii oraz na słodko z jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój
Pobite gary Barbarywytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę. 2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę
Apetyczna babeczkakukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku
greenscarfwięc dodatkowy jest zbędny), dodać posiekaną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokrojone ziemniaki i podsmażyć 1-2 minuty. Wrzucić szpinak, wymieszać składniki i zalać masą jajeczną* z roztrzepanych jajek doprawionych solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut pod przykrywką, a następnie odkryć, posypać startym serem i piec
Kraina Miodem Płynącalekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną fetę.. Wszystko mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu do czasu
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: banan 1 sztuka płatki owsiane 75g mąka pszenna 60g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamon 1/3 łyżeczki mleko 115ml jajko 1 sztuka olej lub masło do smażenia do podania: banan 1 sztuka orzechy włoskie 10g miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki Wykonanie: Banana zagniatamy ubijaczką do ziemniaków lub miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni
rabarbarowochwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamłyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. • Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments
To co kochamtatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania
karmelowy