zarumienieniu części zanurzonej, obracamy za pomocą np. patyczka do szaszłyków i dosmażamy (ja piekę pączki z każdej strony przez około 2 minuty). Jeżeli ciasto za szybko się rumieni oznacza to, że tłuszcz jest za gorący. PRO TIP: Temperaturę można obniżyć wrzucając kawałek surowego ziemniaka. 7. Usmażone pączki układamy na ręczniczkach papierowych lub na wygotowanej świeżej szmatce bawełnianej, żeby odsączyły się
Mała CukierenkaPrzepiórki duszone w sosie własnym Nad mięsem przepiórek rozpisywałam się nie raz , że jest smaczne , zdrowe i proste do przyrządzenia . Powoli nadciąga zima więc czas na
Ogrodnik w podróżypapryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Danie było pyszniusie, polecam. Dziękuję Małgosiu
Kuchnia PokoleńPudding - wspaniała przekąska posto z Angli. Uwielbiana przez nie jednego Anglika i nie tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju. Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :) Powinny być chrupiące z zewnątrz(...)każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach. Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków). Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego
Gotowanie PatkiKurczaka obtaczamy w marynacie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Następnie układamy w brytfance do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut*. Na ostatnie 10 minut przełączamy piekarnik na termoobieg, aby kurczak ładnie się zarumienił. Podajemy na ciepło np. z ziemniakami. Smacznego. *Tak zamarynowane pałki z kurczaka możne również wrzucić na grilla, będą równie pyszne
Kolizje Smakówczosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż jeszcze ok. pół minuty. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj margarynę, sól, pieprz i ugnieć całość na gładkie pur é e. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę warzywną, a na niej rozprowadź warstwę ziemniaczanego pur é e. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut lub do momentu
wegujemykroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż woda z boczniaków odparuje. Łączymy z ziemniakami i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Zostawiamy by przestygły. 3. W misce łączymy śmietanę, jajka, przyprawy, mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Szefowa kuchniłyżka cukru cukier waniliowy 50 g drożdży płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku -//- 2 łyżki spirytusu szczypta soli mąka do podsypania Lukier: Przepis ---> TU Polewa: Przepis ---> TU Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki kilka obranych ziemniaków pokrywka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól, proszek przesiewamy razem
Dieta moja pasjasmażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką. #OlejKonwenanse
wesoła kuchniapodsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Poczynając od spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy DomPodsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki(...)pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać
Ze smakiem bez glutenujakiegoś czasu staram się produkować różne pieczenie, które jestem w stanie zjeść zarówno na obiad, jak i na kanapki. Taka jest właśnie rolada z indyka, którą wzbogaciłam suszonymi pomidorami, które podkreślają smak drobiu. Znakomicie nada się jako domowa wędlina podczas świątecznego śniadania. Zaś podana z ziemniakami i surówką może stanowić świąteczny obiad. Przy minimum pracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g(...)niezbyt gruba, co mi wcale nie przeszkadza. Wstawić tak przygotowaną roladę na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowała. Mięso zawinąć w folie aluminiową lub włożyć do worka do pieczenia (pod koniec pieczenia rozciąć, aby wierzch się lekko zrumienił). Piec w 170 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównaczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego
chleba naszego