roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga Co mi w duszu gra . Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba(...)mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 płaskiej
Walijskie Pichcenieinnego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub zjadać na zimno. Świetnie smakują z kluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli(...)zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej strony kotleciki. Przekładamy je do opiekacza lub piekarnika i pieczemy około 15 minut. Zrazy podajemy z ziemniakami, kluskami i ulubioną surówką. Pyszne są również na zimno. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliwaga około 1kg) Warzywa: kilka marchewek kilka pietruszek ziemniaki (najlepiej sałatkowe) por łodyga selera naciowego kilka ząbków czosnku cebula Kilka gałązek świeżego tymianku Rozmaryn 2 liście laurowe Mieszanka przypraw do mięsa: 1 łyżeczka soli papryka słodka i ostra majeranek zioła prowansalskie pieprz oliwa rękaw do pieczenia Jak zrobić udziec z indyka pieczony na warzywach? Mięso umyć, oczyścić(...)grubsze plasterki. Ziemniaki obrać, jeżeli używacie ziemniaków sałatkowych (malutkich) to wrzucić je w całości, zwykłe, większe ziemniaki pokroić w większą kostkę. Pora i seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek tylko obrać ze skórki. Rękaw do pieczenia ułożyć na blasze z piekarnika i wrzucić do niego wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Warzywa oprószyć solą i pieprzem
Codzienne Gotowaniesolą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch
R'n'G KitchenPieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy
Oryginalny smakpolać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty
Gotowanie jest łatweżaroodporne wysmarować margaryną. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody wymieszać z mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piec w temperaturze 180 stopni około 30 , 35 minut aż ziemniaki zmiękną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. Mięso drobno kroimy i dokładamy razem z pieczarkami na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Całość doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemboczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis(...)całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodespałabym Tolkę. Tak, spałabym bity tydzień. Ech… Skąd pomysł na kaszankę z grilla? Hm… gdzieś z rok temu jadłam u teściów kaszankę pieczoną w piekarniku. Na dnie folii aluminiowej były chyba ziemniaki, na nich kiszona kapusta, a na końcu kaszanka. To było coś mega smacznego. Zapisałam to sobie w swoim kajecie i postanowiłam spróbować zrobić coś takiego(...)bank zjem ja. Może My. Na pewno ktoś jeszcze. Na próbę włożę do jednej porcji ziemniaki, coś czuję, że to też dobrze wejdzie. W ogóle przypomniało mi się teraz, że mam zamrożone dwie kaszanki, które przywiozłam z wakacji. Nabrałam ochoty na pieczoną w piekarniku, może ją rozmrożę w najbliższych dniach. Pisałam Wam parę dni temu, że kupowaliśmy mięsiwo
Kardamonovyodespałabym Tolkę. Tak, spałabym bity tydzień. Ech… Skąd pomysł na kaszankę z grilla? Hm… gdzieś z rok temu jadłam u teściów kaszankę pieczoną w piekarniku. Na dnie folii aluminiowej były chyba ziemniaki, na nich kiszona kapusta, a na końcu kaszanka. To było coś mega smacznego. Zapisałam to sobie w swoim kajecie i postanowiłam spróbować zrobić coś takiego(...)bank zjem ja. Może My. Na pewno ktoś jeszcze. Na próbę włożę do jednej porcji ziemniaki, coś czuję, że to też dobrze wejdzie. W ogóle przypomniało mi się teraz, że mam zamrożone dwie kaszanki, które przywiozłam z wakacji. Nabrałam ochoty na pieczoną w piekarniku, może ją rozmrożę w najbliższych dniach. Pisałam Wam parę dni temu, że kupowaliśmy mięsiwo
Kardamonovywidać na załączonym foto. Czas pieczenia: 90 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki: 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg tłustego twarogu 0,5 kg kaszy gryczanej 3 jajka 1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) 100 g smalcu(...)stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć. Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianaczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty smak i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do jogurtu naturalnego (ok. 300ml) dodajemy dwa ząbki
MarcinChefgodzin do lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach
Aga w kuchniZupę kalafiorową na pewno każdy zna. Ale o kremowej wersji z pieczonych warzyw chyba jeszcze nie wszyscy słyszeli? I uwaga – smakuje dużo lepiej niż wygląda Zatem czas ja wypróbować! Polecam Składniki: 1 duży kalafior 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 duża marchewka 2 średnie ziemniaki 2-3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych(...)kroimy na koszyczki, wkładamy do większego naczynia, polewamy kilkoma łyżkami oleju, pieprzymy i solimy i mieszamy. Kalafior przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obrana i umytą marchewkę kroimy w słupki i układamy obok kalafiora. Obrane ziemniaki kroimy jak frytki i układamy na blaszce. Cebule przekrawamy na połówki, obieramy i dodajemy do blaszki. Obrany czosnek układamy na kawałku folii aluminiowej
Lamarida.pl