pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:284/865)

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 93

się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości. Plastry ziemniaków obtaczamy w oliwie i soli. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, góra – dół.  Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypaliły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi(...)kefir i jogurt. Opcjonalnie dodajemy 1 łyżeczkę chlorelli w proszku. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z chipsami z ziemniaków. Smacznego

Tajemnice Smaku
Kaczka z ziemniakami 171

czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)minutach wylać tłuszcz a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut. Podawać z sosem. *gdy nie ma młodych ziemniaków, można użyć stare małe lub większe pokroić. zastawa

królestwo garów
Pizza na placku ziemniaczanym 209

Polecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka

e-PrzepisyKulinarne
Danie dnia: Zapiekanka z ryżu, chorizo i batata 133

sposoby: udusić całość na patelni, lub zapiec ją w piecu. Naszym zdaniem ta druga opcja jest fajniejsza, bo jednak im mniej smażenia tym lepiej. Poza tym pieczenie wymaga mniej zachodu. W wersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo i batat jest daniem absolutnie godnym polecenia. Jest zdrowa(...)chorizo pikantnego, nadającego zapiekance z ryżu dodatkowo charakteru. Przepis na zapieknakę z ryżu, chorizo i batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com Składniki: Kawałek chorizo (10 cm) 1 średniej wielkości słodki ziemniak 1 puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu czerwonego (brązowego lub jaśminowego) łyżka oleju ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, bursztyn) Siekana zielenina   Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz

Niedzielny kucharz
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 181

Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam! Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 500g filetu z łososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz(...)Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Udko pieczone 223

kurczaka a na jakiś czas zapomnicie o innych przepisach. Wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie.   Poniżej przepis krok po kroku:   Udko pieczone. Składniki:   2 udka z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki słodkiego sosu chilli(...)marynatą i natrzyj nią kurczaka.   Mięso piecz 50-60 minut w temperaturze 180° C   Smacznego! Mam dla Was jeszcze fajne przepisy na idealne dodatki do tego dania. Oto przepis na  Ziemniaki opiekane i  Surówkę z czerwonej kapusty.     Artykuł Udko pieczone pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Sałatka śledziowa z buraczkami 246

pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę

magiczna kuchnia Kasi
Rösti / jajko / anchois 101

pół. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach. Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy. Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem

królestwo garów
ZAPIEKANKA Z SELERA NACIOWEGO, ZIEMNIAKÓW, MARCHEWKI I POMIDORÓW Z CYTRYNĄ I SEREM 101

osób : ● 10 ziemniaków ● 3 marchewki ● 3 gałązki selera naciowego ● 1 koper włoski (fenkuł) ● 5 pomidorów ● 160 g sera gouda (lub mimolette) ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 pęczek szczypiorku ● 1,5 cytryny bio ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól morska ● 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój na kawałki(...)pietruszki i szczypiorek. Cytrynę umyj, osusz i zetrzyj na tarce do cytrusów skórkę, wyciśnij sok z cytryn. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, na wierzch wyłóż rozgniecione ziemniaki, wstaw do piekarnika na około 30-40 min, aż warzywa będą miękkie, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawaj np. z sałatą karbowaną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami 195

szczęścia potrzeba. Polecam jeszcze zrobić do tego obiadku domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze jakąś pyszną surówkę i wtedy będzie już naprawdę przepysznie.     Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 cukinia 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula(...)pół łyżeczki każdej przyprawy) *** *** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku *** *** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach *** *** Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut *** *** Danie najlepiej podawać

Blog z Apetytem
Sałatka z frytkami i serem halloumi 61

Dzisiaj obiecany przepis na sałatkę z frytkami i serem halloumi. Idealna na jesienną kolację w ogrodzie. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci dlatego chciałam przemycić je w sałatce w postaci frytek pieczonych w piekarniku. Myślę, że jak raz ją spróbujecie będziecie szybko biec do kuchni po dokładkę.  Składniki na 5 porcji: 9 niedużych ziemniaków mix sałat(...)greckiego Sok i skórka z połowy cytryny Sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania ziemniaków.  Obieramy je i kroimy na frytki.  Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: słodką paprykę, kminek, zioła , prowansalskie i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C (termo obieg) . Pieczemy frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut, potem zwiększamy

noteskulinarnyfiga
Chłopska chata, czyli ziemniaki w mundurkach. 144

prostą potrawę, na pewno kojarzącą się z pierwszymi oznakami jesieni. Ziemniaki ! to właśnie jesienią królują na wykopkach :) Zapewne każdy z Was miał okazję zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy

vegetanie
Frytki z batatów 129

obieramy i kroimy w grube słupki. Wrzucamy je na 15 minut do zimnej wody. W tym czasie mieszamy oliwę, sól i papryki. Do przygotowanej mieszanki wsypujemy ziemniaki i dokładnie je obtaczamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i  układamy na niej frytki. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzanie góra/dół). Smacznego

ChilliJemy
Mizeria z ogórków i śmietany 190

mizerię z ogórków przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem. Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie. Składniki: 1 długi ogórek 200 m śmietany(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Można wstawić do lodówki do schłodzenia, ale ja wykorzystałam bardzo schłodzoną śmietanę. Mizerię podajemy z mięsem i ziemniakami. Mizeria doskonale też smakuje z sadzonymi jajkami. Smacznego The post Mizeria z ogórków i śmietany appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak 170

kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku(...)Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania