piwa (użyłam ciemnego) 2 łyżki cukru (z racji tego że piwo było ciemne to cukier też) 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp. kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć Przygotowanie: z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę(...)pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty 10/10 cm, na środku ułożyć łyżkę owoców i skleić brzegi Tak posklejane ciacha ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 190-200 C. Proponuję podawać posypane cukrem pudrem albo polane syropem klonowym
greenscarfPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty(...)wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut
Moje domowe kucharzenieJeno czyńcie to słowem wyszukanem. Podobno agresja bierze się ze spożywania mięsa. Ja natomiast twierdzę, że bierze się z czytania bzdetów. Więc nie narażając was na stres dziś zrobimy pieczoną w śliwkach suszonych i niskiej temperaturze szynkę wieprzową. Potrzebujemy: szynkę wieprzową surową dwie duże cebule zwykłe jedna cebula czerwona 1,5 szklanki suszonych śliwek + kilka śliwek wędzonych (jest różnica(...)kilka ziaren ziela angielskiego łyżka ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 3 łyżki majeranku suszonego łyżeczka brązowego cukru łyżka miodu – ja użyłam nawłociowego, można każdy inny. Ostrożnie z gryczanym ½ jabłka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soli ½ łyżeczki cynamonu W dużym garze, w którym będziemy mogli zanurzyć szynkę, gotujemy wodę. Do wody wrzucamy obrane i przekrojone cebule, ziele angielskie, liście
ladykitchenPrzedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody(...)pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu
Szefowa kuchniCoś ostatnio praca mnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy
dom-agi.plJakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką, a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców
Kuchnia domowa Anipada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę.To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy nie mam dosyć!Z bananami … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu!A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem(...)smaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie , to i tak smakowały obłędnie w takim wydaniu!Polecam!SKŁADNIKI :* mąka – 1 szkl* mleko – 2 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* jajko – 2 szt* truskawki – 300 g* cukier – 4 łyżki* śmietana 30% – 50 mlDODATKOWO :* czekolada – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę , proszek
Ostra na SłodkoMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog Kulinarnypomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki octu winnego Jamar 5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem czosnek i bazylia 1 szkl.jogurtu naturalnego sól, pieprz Obie kapusty poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki(...)pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenierano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta(...)strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka.Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia.Studzimy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzjedzenia w domowym zaciszu .Przy krojeniu ciasto bowiem rozpada sie na kawalki,takze ladnie wyglada tylko na fotografii.Do murzynka mozna dodac wlasciwie wszystkie ulubione owoce wisnie,morele,gruszki,jablka czy tez maliny.Niezwykle proste,pyszne czekoladowe ciasto- klasyk.Istnieje wiele przepisow na czekoladowe ciasta,ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.Skladniki na 2 keksowki:250g masla1 1/2 szklanki cukru4 czubate lyzki(...)gruszki2 lyzeczki smazonej skorki pomaranczowej Odzielic zoltka od bialek.Bialka ubic na sztywna piane.Zoltka wymieszac z roztopionymi ,lekko przestudzonymi skladnikami w garnuszku.Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane.Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki.Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta". SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego(...)całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie lekko przygnieść dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Wystudzić na kratce. Smacznego
Złote przepisyrzadko gości na stołach. Pięknie kwitnie i ma piękne owoce. Jej owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym(...)miodu różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii.. Owoce pigwy są bogate
Kulinarny karnet Christopherabył bardzo dobry pomysł:) Ciasteczka zawierają mnóstwo dobrych rzeczy, dlatego nazwałam je "bogate", bo niczego w nich nie brakuje;) Myślę, że dynię można zastąpić spokojnie puree z banana, jabłka lub nawet marchewki. Składniki na ok. 30 szt.: * 250 g czyli szklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych(...)daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki miodu Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie
Zdrowa Kuchnia Sowyciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm x 80cm. Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów. Środkowy pas smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Przykrywamy go kolejnym pasem i powtarzamy czynność. I znowu na górę kładziemy kolejny pas i znowu to samo. Ostatni pas smarujemy tylko masłem, posypujemy(...)części. Każdą część układamy pionowo w foremce wysmarowanej masłem. Ciasto zostawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wsadzamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy przez 30 min. Ciasto cud! Jedno z najlepszych jakie w życiu jadłam. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki