solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką(...)grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został z wątróbki. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni. Rynienki przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
BaRepasPrzepraszam Was, że zaniedbuję blog. O wiele więcej dzieję się jednak u mnie na Fan Pagu. Pracuję już chyba
Bon Appetit MałgorzatyGofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymi Te gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma w sobie ricottę może byc nie dobre? Tak się nie da :P :3 Szybko, szybko, czas... potrzebny mi czas, ale co tam, jeszcze trochę lekcji, książki i wybywam, co cóż odpocznę... kiedy indziej(...)wiem nic xd no, ale dobrze będzie :P Przepis: 50g mąki pełnoziarnistej 70g ricotty jajko łyżka roztopionego masła coś do posłodzenia aromat waniliowy mleko do konsystencji 1/2 proszku do pieczenia Jajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut. Zostałam nominowana LBA, za co bardzo
More food, love and dreamsrobicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne(...)makaronu nitki ( wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego, ostudzonego 2 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając
Buniabaje w kuchniJesień. Wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Coraz częściej sięgam po ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą
Zawsze głodna!Składniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1
Luźna Kuchniastolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo(...)się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. http:/majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html
Czerwień i błękitjajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się). Owoce obieramy ze skórki(...)oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę (22 x 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze
Słodka Kraina Wypiekówjabłko -starte i dodane do ziemniaków , 2-3 jajka(...)masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki
w mojej kuchniU mnie w tym roku na świątecznym stole, poza tradycyjnymi smakołykami pojawi się także mała nowość, czyli urocze i zaskakujące w smaku galaretki podane na
Malinowo w kuchniSkładniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna(...)rozpuściłam w wodzie Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 min. Dopiekamy 30 min. w temperaturze 210 *C. * Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej
Proste PotrawyCebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm. Jako jedyna roślina na świecie ma zdolność rozpuszczania skrzepów we krwi ! Już samo jej obieranie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ulatniające się olejki eteryczne wzmacniają układ oddechowy i wywierają dobroczynny wpływ(...)Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarnegotowego ciasta francuskiego4 gruszki70 g czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki40 g mielonych migdałówrozmącone jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka.Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na małym ogniu(...)stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta. Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką
Stare GaryZaczęło się od tego, że miałam trochę śliwek i ochotę na coś ciepłego z ich udziałem. Wrzuciłam je więc do rondelka, dodałam pokrojone jabłko, trochę wody i udusiłam, a na koniec zmiksowałam. Tradycyjnie najpierw zjadłam trochę z jogurtem i bezami - pyyyszne! - a potem debatowałam jak zagospodarować resztę. Może pancakesy z sosem śliwkowym? Tak, tak, to świetny pomysł, tylko zrobię troszkę(...)otrąb owsianych * 150 g jogurtu greckiego * ok. 100 ml mleka (bo było za gęste z samym jogurtem) * 1.5 łyżki fruktozy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju * 2 jajka, odrobina soli Jajka ubiłam i dodałam resztę składników. Zostawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie na suchej patelni smażyłam większe niż ostatnio
Zdrowa Kuchnia Sowycebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, studzimy. Kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy bay na siebie zachodziły, doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i tymiankiem, układamy(...)patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego! The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiło mi powitać Was dziś pierwszym postem z serii SŁODKIE PIĄTKI! Cel tej serii jest prosty. Nie traćcie czasu na zastanawianie się co smacznego upiec lub
W kuchni wieczorem