Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście(...)należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka
Kuchcik gotujejedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego(...)smarujemy brzegi ciasta w tortownicy i brzegi wyciętego kółka – dzięki temu całość dobrze się sklei. Kółko nawijamy na wałek i przenosimy na wierzch ciasta. Brzegi dokładnie dociskamy palcami. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę, żeby nieco ostygło, dzięki temu nie zrobi się mokre i będzie idealnie
CiastkozercyNadzienie: Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne ,starkować na dużych oczkach. Przełożyć do garnka ,dodać masło i cukier, poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać(...)palcami ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując 2-3 cm odstęp i posmarować mieszanka rozbełtanego jajka i mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia Bułeczki piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
w mojej kuchnisię po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych(...)groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo dodawać
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!Składniki:25 dag mąki
Kuchnia domowa Anipokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa wyłóż na talerz i posyp solą oraz przyprawami. Możesz podawać z hummusem lub dipem czosnkowym. Ziemniaki zawierają dużo potasu. Danie to zawiera skrobie, która odżywia(...)witaminy C. Szybko się robi, dlatego warto je wykorzystać jako inspiracje do dań dla chorego. Rozgrzewający napój dla przeziębionego: Składniki: 200 ml wrzątku Herbata Earl Grey 3-4 plasterki jabłka 2 plasterki pomarańczy 1 plasterek cytryny 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka miodu Przygotowanie: Zaparzamy herbatę i czekamy aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy dodatki. Należy pamiętać by cytrusy
Codogarasparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć(...)podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu
Pełny talerzcałej rodziny. Celowo użyłam 2 rodzajów surówek ponieważ ja lubię bardziej z kukurydzą a mąż z pomidorami ;) 2 szklanki ekologicznej mąki pszennej szklanka wody gazowanej świeży sok z jabłek i owoców granatu Marwit (250ml) 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 10 plasterków sera mimolette 2-3 plastry filetu z indyka łyżka oliwy łyżeczka słodkiej papryki łyżka suszonych pomidorów(...)Marwit surówka premium z kukurydzą Marwit Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy ok 10 sztuk na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu. Indyka nacieramy oliwą i przyprawiamy o czym pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Na każdym naleśniku układamy po plastrze sera, 2 łyżki wybranej surówki oraz kilka plasterków pokrojonego indyka. Zwijamy i gotowe :) Smacznego! Artykuł Jabłkowe naleśniki z indykiem
Mienta blogmiodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki. Osolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zasypać ziołami i oblać sosem balsamicznym i octem jabłkowym. Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze cząstki. Analogicznie postępujemy z pomarańczą, tyle że nie trzeba jej obierać. Układamy na pierwszej warstwie kaczki kawałki owoców i kładziemy resztę(...)margaryny lub oblewamy olejem. Odstawiamy na min. godzinę. Ja wyznaję zasadę, że do takich mięsnych spraw trzeba się solidnie przygotować, więc u mnie leżakowanie trwa min. 12 godzin. Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa
Karczma Honoriettyogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone(...)różnymi dodatkami. SKŁADNIKI: (12-15 szt) 2 jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl maślanki 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców 1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę
Kto ugości moich gości?przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami lub ciastek z gruszką i twarogiem . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy 1,5 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego(...)drugiego kwadracika wyciąć serduszko. Następnie złożyć ciasteczka: spód w całości i na to wycięty fragment ciasta. Całość posmarować mlekiem (także wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń. Do rondelka wlać
UgotowaćPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni(...)awokado - 1 ząbek czosnku - świeża bazylia - bagietka pszenna - oliwa z oliwek - świeży pieprz kolorowy - 250-350 ml wody - świeży imbir Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około
SMYKWKUCHNISposobów suszenia jest kilka. Ja preferuję używanie suszarki do grzybów. To niezbyt drogie urządzenie a można je wykorzystywać w ciągu całego roku także do suszenia ziół, owoców np. jabłek oraz warzyw. Grzyby czy inne produkty układam na sitach i suszę - czasami kilka a czasami kilkanaście godzin, w zależności od gatunku, wielkości i wilgotności. Można grzyby suszyć bardziej tradycyjnie czyli(...)igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer. Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia
Smaczna Pyzaobrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 10 min przykryte i na kolejne 10 min odkryte. Jest gotowe jak migdały zaczną się przypiekać. Podajemy(...)generalnie fajny sposób przygotowywania śniadania bo pozwala nam wykorzystać wszystko co mamy i lubimy w kuchni (różne płatki, ziarenka, bakalie, owoce świeże i suszone, jogurty/kefiry). Przygotowanie dania do pieczenia nie zajmuje więcej niż 5 min, potem 20 min pieczenia (czyli mamy czas się ogarnąć) a na koniec czeka nas cieple sycące i zdrowe śniadanie. Zapiekane płatki można też zabrać
Kulinarna PatilogiaJeśli mamy ochotę na kisiel nie musimy kupować tego w proszku. Wystarczy mieć w domu pyszne soki z Ogrody Sabinu i wtedy przygotowanie zdrowego i pysznego
Ala piecze i gotuje