porcji: 1 białko 50 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej) maliny, jagody, borówki jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera(...)maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białko tworząc 6 krążków o średnicy mniej więcej 4-5 cm. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni
Mienta blogjabłka i marchew, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i natkę pietruszki, wlewamy olej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy surówkę na kwadrans aby smaki się przegryzły Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachmożne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta do nadzienia użyłam bitej(...)galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę- delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki
prawdziwe jedzeniejabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki
prawdziwe jedzeniejabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie) 2. Rybę pieczemy
Malowane smakiemduży lub 1,5 mniejszego pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy cienko w piórka, a jabłko w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo(...)ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś, jako że mamy nareszcie weekend, postanowiłam upiec ciasto. Już dawno nic nie piekłam, a mój P. domagał się ciasta z kremem. Dostał więc dzisiaj podwójnego „kremowca". Przepis na nasz dzisiejszy obiad oraz ciacho już jutro. Warto było spędzić dzień w kuchni, jeśli
Ratunku obiadmnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki(...)złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony
Smaczne ZdroweJabłka pokrój w kostkę, wrzuć do garneczka razem z cynamonem i malinami. Podgotuj przez ok. 15 minut, co trochę mieszając. Płaty ciasta pokrój na 16 kwadratów (na 4 i każdy z nich znowu na 4). Foremkę na muffiny natłuść. Wybierz 4 kawałki ciasta ułóż na sobie, co drugi obrócony. Ułóż je w foremce, wypełnij 2,3 łyżkami owoców. Piecz
Corner With Recipespieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka
Tradycyjna Kuchniajabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia
karmelowypieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde. Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami. Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka
Gospodyni Miejskajabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec
Kulinarny karnet Christopheraubitych białek z cukrem. Jako owoce wykorzystałam mus z jabłek (trzeba zacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami(...)kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach. 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny lub masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia 400 g musu jabłkowego 4 łyżki jagód mrożonych 75 g posypki orzechowej (Crocante de avellana) Przygotowanie: Mąkę pszenną, pokrojoną w kostkę margarynę, 6 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię