pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:39/132)

Karkówka delikatna rozpływająca się w ustach 87

Bardzo pyszna karkówka, szczerze polecam. Trochę z nią pracy ale warto. Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć karkówkę na złoty kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Obsmażyć wszystkie kawałki. Na tej samej patelni obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Wszystko rozłożyć na kawałkach mięsa. To samo zrobić(...)kubka wlać wodę z ogórków, dodać miód, przecier pomidorowy i musztardę. Dokładnie wymieszać i polać nim mięso. Ja wlałam jeszcze dodatkowo około szklanki wody. Nagrzać piekarnik do 200C i piec 1,5-2 godzin. Trzeba to sprawdzić, czy mięsko jest wystarczająco miękkie. Ja gotowałam mięso w garnku wolno-gotującym na bardzo niskiej temperaturze. Trzeba wtedy gotować 4-5 godzin

Kuchnia Pokoleń
Karkówka w sosie ketchupowym 259

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę

Pobite gary Barbary
Pieczony boczek, karkówka, polędwica, szynka 73

SUROWIEC  -boczek -karkówka -polędwica -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16 g/kg -zioła i przyprawy do smaku -siatka wędzarnicza lub sznurek -termometr z sondą do pomiaru temp w środku wędliny -naczynie żaroodporne WYKONANIE  Kupione mięso nacieramy dokładnie solą i ulubionymi przyprawami- ziołami i pakujemy próżniowo na 5 dni. Po tym czasie(...)naczynia wlewamy około 200-250 ml wody i układamy mięso wbijamy termometr w najgrubsze miejsce w kawałku mięsa i pieczemy w temp 150-160 stopni do uzyskania odpowiedniej temp w środku. Osobiście praktykuje temp: -boczek 75 st. -karkówka 75st. -polędwica 62 st -szynka 65 st Wyroby są soczyste i mięciutkie. Polecam takie wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem 169

Uwielbiamy pulled pork . Ale dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności jak pieczona w ten sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka po cygańsku 98

karkówkę po cygańsku. Jest to przepis idealny dla osób lubiących pikantniejsze potrawy. Czytaj dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka po cygańsku składniki 5 dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu passaty pomidorowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka po cygańsku wykonanie Karkówkę solimy, pieprzymy(...)karkówki, poprzekładane warzywami. Wierzch ma być nakryty w całości warzywami. Na patelnię po smażeniu karkówki przekładamy sos z cukinii, dodajemy 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżkę majeranku. Pieprz, sól. Zalewamy 1/2 szklanką wody wymieszaną z 1 łyżką mąki. Dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy lekko. Zalewamy karkówkę i warzywa. Przykrywamy i pieczemy

Do Garów!
Karkówka po cygańsku 206

Pieprz, sól. Zalewamy 1/2 szklanką wody wymieszaną z 1 łyżką mąki. Dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy lekko. Zalewamy karkówkę i warzywa. Przykrywamy i pieczemy 1,5 do 2 godziny w 18- stopniach pod przykryciem. Gdy karkówka jest już gotowa, podpiekamy jeszcze 15 minut bez przykrycia.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google

Delusional Trine
Karkówka z ziemniaczkami skropiona olejem arganowym Efas. 244

szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami.  Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę.  Rękaw zamykamy z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)około 6 zł.  Ziemniaczki kroimy tymże nożykiem, posypujemy solą, mieloną kolendrą i słodką papryką. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.  Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów.  Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy w plastry. Podajemy z ziemniaczkami, połówką pomidora, całość skrapiamy spożywczym olejem arganowym

MamaOskarka
Karkówka duszona po meksykańsku 90

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona po meksykańsku Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie.  Karkówka duszona po meksykańsku Składniki: 1kg karkówki wieprzowej 500g przecieru pomidorowego – passaty 3 cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej(...)razy w czasie duszenia mieszamy karkówkę aby się nie przypaliła. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony po chłopsku Rolada schabowa z pieczarkami i serem Pieczone żeberka w miodzie Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Karkówka duszona po meksykańsku pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Mięsa pieczone 276

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej(...)odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.    Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem, posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia. Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Aromatyczna karkówka 151

chwilowej męsnej przerwie, znowu wróciłam do przygotowywania domowych wędlin na kanapki. Zastosowanie całonocnego leżakowania w marynacie i pieczenie jej w rękawie, sprawiło, iż karkówka jest bardzo soczysta i dogata w smaku. Składniki: - 1 kg szynki - 10 ząbków czosnku marynata - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki(...)sosu sojowego - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień nacinamy rękaw i wkładamy całość do piekarnika i pieczemy w 150 C przez około

Zainspirowana w kuchni
„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 234

niewielkim oddaleniu, co jednak  nie jest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie(...)najbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne, a przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter. Zjedliśmy z apetytem i z pełnym przekonaniem polecamy. „Kociołek z karkówką cielęcą zapiekany w piecu” podany został atrakcyjnie, z ciekawą celebracją i bez długiego oczekiwania, co warto podkreślić. Danie pachnące, dobrze skomponowane i naprawdę smaczne. Dodatki także świeże i ładnie podane. Jednym słowem

Smaki Ewy
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 151

mamy pyszne mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut +  2 godz pieczenia Składniki: 8 płatów karkówki 500ml bulionu 350g ananasa Ok. 50g brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy(...)świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili

Kolizje Smaków
Karkówka duszona w kapuście kiszonej 156

brązowy cukier i sos worcester.  Gotujemy do połączenia składników i zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem od 1,5 - 2 godzin w 200 stopniach aż karkówka zacznie się rozpadać i będzie miękka. Następnie pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Karkówka w ketchupie z pieczarkami 162

niż pieczone mięso z piekarnika które praktycznie robi się samo? Docenią przepis zabiegani i zapracowani. Nie trzeba być wykwalifikowanym szefem kuchni aby dobrze i smacznie zjeść. Sama miłość do jedzenia jednak   nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna. chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi!  Karkówka zamarynowana(...)siebie, resztę marynaty wyłożycćna mięso.  Posypać pieczarkami i przykryć pierzynką z pokrojonej cebuli. Odstawić na godzinę w temp pokojowej.  Następnie piec w nagrzanym do 180*c na grzaniu góra dół 1,5-2 godziny aż karkówka będzie mięciutka. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon