łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem. Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min (aż się zarumienią). Smacznego
Ze smakiem i z pasjąrozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można
Ze smakiem i z pasjąnadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu
Ze smakiem i z pasjąpiekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych
Ze smakiem i z pasjąobjętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 15-17 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąmuffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie posypać nią babeczki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią inspiracja
Ze smakiem i z pasjąciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną
Ze smakiem i z pasjąDuży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały. Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty. Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier. Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz
Ze smakiem i z pasjąwymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) do 25 minut
Ze smakiem i z pasjąksylitol. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. Po wystudzeniu ciasta ubić z ksylitolem
Ze smakiem i z pasjąposiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąwodą lub porozkładać na papierowym ręczniku. Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Pasja SmakuTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka Gotujeazjatyckich blogów. Wynik moich poszukiwań jest następujący - każdy daje do kimbap'u to co ma w domu. Jedyne stałe punkty to ryż i algi. Można zrobić roladki z pieczonym mięsem, z omletem, z grzybami, tuńczykiem z puszki. Ja proponuję wersję wegetariańską. "Bap" po koreańsku znaczy gotowany ryż, a "Gim" to sprasowane algi. Kimbap podajemy
Przepisy Aleksandry