pieczenie - 19054 przepisów (strona:976/1271)

Bosssski sernikobrownies 182

Najpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże jagody

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 198

się kleiła do rąk, tak że zrezygnowałam i kładłam na pergaminie kupki masy - a i tak lekko nie było;) Wsadziłam blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180*C piekarnika, piekłam wg przepisu 15 minut,  a ponieważ wydawało mi się to za krótko, to dołożyłam jeszcze 2 minuty i było to o te 2 minuty za długo - spód lekko się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ekstraczekoladowy torcik serowy 169

Myślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Wpadła mi pod rękę książka "Czekoladowy świat" wyd. Bellona, a w niej wcześniej już upatrzony przeze mnie przepis na torcik (sernik?) na bazie czekolady i mascarpone. Taka niewielka (bardzo lubię ciasta niewielkie, stąd z reguły zmniejszam ilość podanych składników) słodkość do niedzielnej kawy. Chociaż właściwie to wyszła słodkość

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z kurczakiem 341

Ostatnio zajadam się mixem sałat z różnymi dodatkami. Dzisiaj z dodatkiem pieczonego kurczaka. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser serowy przekładany malinowym musem 291

Miałam ser w wiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 197

wprasowałam (w efekcie po wzięciu do ręki posypka pięknie spadała na podłogę;) Tutaj blacha z przygotowanym wsadem (mogłam spokojnie zmieścić wszystkie ciastka na jednej blasze, niepotrzebnie robiłam takie odstępy): Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 10 min. Ciasteczka są wyśmienite! My schrupaliśmy je same, ale super będą z dodatkiem gęstego dipa, albo serka ziołowego typu Almette

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem czekoladowy z soczewicy! Bez cukru! Można się objadać;) 299

daktyle (IG 70) sliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi

Zdrowa Kuchnia Sowy
Owsianka zapieczona z rabarbarem i solonymi migdałami 182

Niedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 222

pozostało mu dalej, nawet po leżakowaniu w lodówce przepisowe 1/2 godziny;) Jagody wymieszałam z fruktozą i mąką. Ciastem wylepiłam foremkę, rozłożyłam jagody i na wierzch pokruszyłam pozostałą część ciasta. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 2o min., wyłączyłam grzanie i ciasto zostawiłam jeszcze na ok. 5-10 min. w środku. W pierwszej wersji wierzch posypywałam jeszcze lekko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki jaglane z musem gruszkowo - daktylowym na śniadanie lub deser:) 199

było ok, choć nakładanie i formowanie na patelni płaskiego placka nie było takie proste.  Masę nakładałam  na dobrze rozgrzaną patelnię muśniętą jedynie olejem, a potem zmniejszałam ogień. Piekłam z każdej strony do etapu kiedy placki były sztywne i dało się je przełożyć na drugą stronę. Tutaj patelnia z dwoma plackami które się rozleciały i dwoma już o dobrej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z ciecierzycy i kolejny raz pikantne chrupki z tejże:) 217

więcej i po zastanowieniu co z tą resztą zrobić postanowiłam przekształcić ją w pikantne chrupki , które kiedyś taką furorę zrobiły nie tylko w mojej kuchni:) Tym razem jednak nie piekłam ich w piekarniku, tylko wrzuciłam do rondelka z rozgrzaną łyżką oliwy, doprawiłam czosnkiem, solą, majerankiem, kminkiem, curry i ostrą papryką i podpiekłam kilka minut często mieszając. I teraz podjadam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 183

dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezglutenowe ciasto kakaowe z cukinią i kokosem 204

Kolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 206

życiu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio!  Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadaniowe placuszki gryczano-ryżowo-kokosowe 196

kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz, że za późno na naukę, to dla ciebie zawsze było za późno" autor

Zdrowa Kuchnia Sowy