pieczenie - 19054 przepisów (strona:984/1271)

CIASTECZKA LAWENDOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 260

zamrażarce ok. 30 minut. Używając zimnego masła, ten czas jest wystarczający. Schłodzone ciasto pokroić na ok. 5-7mm kawałki. Wyłożyć na blaszkę z papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok. 15 minut(na termoobiegu). Studzić na kratce.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 185

prawidłowo. 2-gi sposób : gotowe , zakręcone słoiczki umieszczamy na blaszce z piekarnika- u mnie drugi poziom od dołu ( słoje mogą się dotykać, można też nakładać do pełna) i nastawiamy piec na 100*C                 ( termoobieg). Od czasu gdy zgaśnie lampka odliczamy ok.60-70 minut i wyłączamy piekarnik. Przetwory zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 316

jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować

Smaczne Zdrowe
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 222

możemy posolić. Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: - 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską) - 400g jogurtu greckiego - 3 łyżki

Smaczne Zdrowe
DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD 194

reszta pozostaje do zjedzenia sama. Rodzaj użytej wołowiny jest dowolny, u mnie był to udziec. Na każdego hamburgera potrzebujemy ok.80-100g mięsa wołowego. Dodatkowo używam do ich przygotowania samodzielnie pieczonych  kajzerek orkiszow ych  , które idealnie się do nich sprawdziły. Uwaga - są bardzo syte. Nawet największe łasuchy nie są w stanie zjeść więcej niż dwa takie hamburgery ;-) Składniki

Smaczne Zdrowe
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 262

patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni. Sałata: Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy

Smaczne Zdrowe
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 342

   Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 243

wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać... Ale uśmiech zadowolenia

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 246

jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 183

olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1751

    Lekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku

Smaczne Zdrowe
Serniczek truskawkowy 1121

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska  a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z

Monia miesza i gotuje
Drożdżowa tarta z cukinią i chorizo 192

mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika

Magiczne Życie Marty
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 235

łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina

Smaczna Pyza
Tartaletki z musem czekoladowym 184

Układamy foremki na tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze. Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię