pieczenie - 19054 przepisów (strona:990/1271)

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 240

pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40cm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na cieście rozsmarować masę serową, posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). piec około 40-45minw temp. 170-180st.                                         Smacznego:) Przepis

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 446

minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki.  Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.                              Smacznego

Z miłości do słodkości
Dorsz w ziołach z pomidorami 221

zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Każdą rybę szczelnie owinąć folią. Piec ok. 15-20min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Tarteletki na śniadanie 169

smaku i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem.  Piec około 20minut w temp. 220st.                                    Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Francuskie paszteciki 195

smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem.  Piec około 13-15 minut w temp. 180st. Podawać np. ze szklanką soku Tymbark

Z miłości do słodkości
Pakieciki z farszem jajecznym 184

pokroić na 15 małych kwadracików. Na 14 z nich ułożyć farsz, posypać słodką papryką i zwinąć w bukieciki.  Resztę ciasta pociąć na cienkie paseczki, obwiązać nimi bukieciki.  Piec około 25minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Pierniczki na choinkę 263

sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Chłopskie szaszłyki 207

łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki.  Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty.  Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Ciasteczka arachidowe 207

ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami.  Piec ok. 8-10min w temp. 170st. Ostudzić i polukrować. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 220

rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić.  Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem.  Piec około 35-40 min w temp. 160st

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 200

lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st. Ostudzić.  Dodatkowo:  300g powideł śliwkowych,  100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła

Z miłości do słodkości
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 484

soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem: 50g masła,  50g margaryny,  2 żółtka,  budyń waniliowy,  400ml mleka,  1/2 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Sernik z żurawiną i musem malinowym 221

oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać.  Masę wyłożyć na przygotowany spód.  Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka w kropeczki 184

gładkie ciasto.  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać.  Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Sernik Snickers 32449

dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.  Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym,  baton snickers

Z miłości do słodkości