pieczenie - 19054 przepisów (strona:814/1271)

ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 142

każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka kruche miodowe 147

nożem pociąć plastry o grubości 4 mm . Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować ciastka pozostałym ciepłym miodem, obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 185 C i piec partiami 10 – 12 minut. Pyszne, dziękuje Kornelciu

Kuchnia Pokoleń
Kolorowy sernik na zimno 475

Przepis na sernik jest bardzo prosty, choć pracochłonny. Każdą warstwę robi się osobno i trzeba poczekać, aż poprzednia stężeje. Sernik jest pyszny więc zagości u mnie

Ewusiowe Smaki
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 136

doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.  Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 154

małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA 149

cukrami, dodajemy krówki oraz olej. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach (odsączamy z nadmiaru soku) oraz suche składniki. Całość przekładamy do formy o wymiarach 28x12 cm. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach

słodki bratek
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 212

kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Mamą być 75

Może to i lepiej? Mają swoje zdanie i nie wahają się go wyrażać, Oby nie stracili tej umiejętności. Cóż, dzisiejsza angielska kuchnia nie zebrała pochwał. Może sprawią to wspólnie pieczone ciasteczka?  To będzie  nasz plan na piątkowe popołudnie. Zrobimy ciasteczka  RAZEM

I tu będę miała takie te
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 151

rozprowadzamy po połowie bezy w obu naczyniach. Na jednym z blatów umieszczamy 50 g grubo pokrojonych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., tortownice wkładamy na dwie półki równocześnie i pieczemy 40 minut, przy czym już po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 150 st. Najlepiej po 20 min. przełożyć tortownice, tę z górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy

I tu będę miała takie te
Best brownie ever :) :) :) 111

przestudzoną czekoladą. Mieszam do uzyskania jednolitej barwy. Teraz pora dorzucić przygotowane wcześniej orzechy. Mieszam dokładnie szpatułką, żeby równomiernie rozprowadzić orzeszki w masie. Przelewam do formy i wyrównuję powierzchnię. Piekę w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut. Oczywiście próba suchego patyczka wskazana :) Kiedy brownie ostygnie prawie całkiem, wyjmuję je delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno

I tu będę miała takie te
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 147

duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji

I tu będę miała takie te
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 122

jajka w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeżeli lubicie jajka z mało ściętym żółtkiem, gotowe są po około 8-10 minutach. Moi chłopcy nie chcą płynnego żółtka, dlatego jajka piekę dłużej. Z miękkich foremek bardzo łatwo wyjąć chlebowe miseczki z jajkiem. Sobotnie rodzinne śniadanko gotowe. Pyszne jajka! Każde pełne doskonale przyswajalnych białek, witamin, bogactwa mikroelementów i zdrowych tłuszczy nienasyconych

I tu będę miała takie te
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 133

całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć w formie. Trzeba ją jeszcze ciepłą posypać

I tu będę miała takie te
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 162

musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy.    Taki

I tu będę miała takie te
Jajanki - "ja jadłam jajeczko". Tak. 130

śniadanie często jadamy jajka, ja jadłam jajanki! Tak! Spróbujcie, może trafią w Wasz gust. Warto szczególnie, kiedy w domu zostaje czerstwe pieczywo. U nas rzadko odkąd sama piekę chleb, jednak czasem poniesie mnie i jest go za dużo. Kroję tyle kromek, ile potrzebuję. Wycinam w nich spore otwory dowolnego kształtu, wycięte kawałki odkładam, będą potrzebne za chwilę. Na sporej patelni

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania