pieczenie - 19054 przepisów (strona:280/1271)

SZPLITRY DANUSI 392

następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych papierem do pieczeniaPieczemy w temp. 185st

Walijskie Pichcenie
Muffinki migdałowo- cynamonowe 269

składniki: 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty(...)aromacie cynamonu 0.5 szklanki płatków migdałowych 2-3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki syropu klonowego sposób przygotowania:  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. W kubeczku kruszymy płatki migdałowe, dosypujemy cukier cynamonowy i torebkę herbaty. Jajka miksujemy z jogurtem i syropem klonowym. Obie masy łączymy. Pieczemy około 25 minut w temp

Luźna Kuchnia
Cola&Nutella Muffins 199

czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę. Na koniec dolać Colę i dodać pianę(...)białek, delikatnie wymieszać Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C Smacznego.P P.S. Colę można zastąpić wodą mineralną lub innym napojem gazowanym, zamiast masła orzechowego i Nutelli można dodać cukier waniliowy i Sprite'a- wtedy babeczki będą jasne, ale równie puszyste

Luźna Kuchnia
Szarlotka mojej babci 198

wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około(...)spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Luźna Kuchnia
Czekoladowy zawrót głowy 233

jest Kasia:) 3 jajka 20 dkg cukru lub mniej cukier waniliowy szczypta soli 12 dkg śmietany  kremówki 20 dkg mąki-   około 2 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                          Przygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste(...)czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C Smacznego :) P.S ciasto można polać polewą. Możemy ją przyrządzić z pozostałych

Luźna Kuchnia
Pierniczki Norymberskie 155

Składniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy,  dodajemy żółtko  stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy gwiazdeczki układam na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w temp

Luźna Kuchnia
Sernik z bezą 335

budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy(...)cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi

Luźna Kuchnia
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 149

tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy(...)się rozpuści wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier

Luźna Kuchnia
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 170

tutaj: KLIK . WYKONANIE: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i żółtka. Delikatnie wlewamy olej, mleko i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Połowę wylewamy na wyłożoną papierem formę. Do 2 części dodajemy wymieszane z mlekiem (2 łyżki) kakao. Miksujemy. Ciemną część wykładamy na jasną. Odsączone z syropu wiśnie układamy(...)cieście - na bogato. Niektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę

Wypisz Wymaluj
Ciasto na mące ryżowej z mleczkiem kokosowym 235

proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2 % tł Olej kokosowy do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 2/ Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Zaczynamy miksować ciasto dodając składniki w następującej kolejności: jajka, mleczko kokosowe, mleko. Ubijamy na jednolitą płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną(...)mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Ciastka ze słonecznikiem 130

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Maślankowe bułki pszenne 194

trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia  Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy(...)wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka japońska 184

Dzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie powinien was zdziwić. Czasami można znaleźć ten przepis pod nazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto(...)kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek  7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 141

pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców(...)końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 357

pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk(...)dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej

Smaczne Zdrowe