pieczenie - 19054 przepisów (strona:276/1271)

Zielona łączka czyli sernik na zimno 497

mąki       35g cukru       1 łyżeczka budyniu śmietankowego       1/4 łyżeczki proszku do pieczenia       szczypta soli      masa serowa:      1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową)      4 czubate łyżeczki  żelatyny(...)ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa:   Galaretki (oprócz

Amatorka kuchenna
Muffinki z gruszkami 211

pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem(...)wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffinki z krówkami 348

masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 4 drobno pokrojone krówki 1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy(...)suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Ciasto z masą chałwową i bezami 457

zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki cukru, 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny(...)chałwy, Dodatkowo: 20 dag bezów. gorzka czekolada. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Nocny chleb owsiany z miodem 265

pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni

Moje domowe kucharzenie
Kolorowe ciasto z kremem 245

delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przelewamy porcję ciasta. Następnie bierzemy kolejny kolor i wylewamy strumykiem pośrodku poprzedniej porcji (tak jak na zdjęciach). Następnie bierzemy ostatnią porcje i wylewamy na środek dwóch poprzednich. Wyrównujemy delikatnie(...)potrącając foremką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do ¼ wysokości szklanki. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie mieszamy całość. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej

Kolizje Smaków
Szarlotka z kruszonką 169

łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli  Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki:  - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzielić na 2 części. Mniejszą włożyć do zamrażarki na godzinę.  Drugą wyłożyć na dno blachy. Zrobić(...)kilku miejscach dziurki widelcem. Posypać skórką z cytryny (nie konieczne). Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć piekarnika na ok. 25 minut w temp. 195 stopni. Posypać cukrem

W kuchni bez szafek
Murzynek 177

mąki 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę, kakao, margarynę pokrojoną w grubą kostkę i cukier Gdy przestygnie dodać proszek do pieczenia z mąką i żółtka Nagrzać piecyk na 180 stopni Ubić pianę z białek i delikatnie, porcjami dodawać do ugotowanej masy Piec 30 minut Można polać czekoladą lub posypać cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chocolate chip cookies 214

blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką. Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy

Ciastkozercy
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 117

się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy(...)sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na   180  o  C. przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć

Gosia gotuje
Sernik z bitą śmietaną 147

podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum  1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte(...)masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.  Rozgrzać piekarnik.  Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem  przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku.  Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami 165

truskawki były nawet  słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki.  Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na   180  o  C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika

Gosia gotuje
Murzynek z wiśniami 128

błyszcząca. Masę przelewamy do miski pozostawiając w garnku 1/2 szklanki do polania ciasta.Do pozostałej masy dodajemy kolejno po jednym żółtku i ciągle miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W osobnej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywno i delikatnie łyżka dodajemy je do pozostałych składników.Nie używamy już miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy(...)przekładamy  do 2 prostokątnych  foremek ( u mnie   o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego  piekarnika ustawionego na  180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową   i  pokruszonymi orzechami.   Smacznego

Gosia gotuje
Kruche babeczki z budyniem, rabarbarem i truskawkami 118

mieszając. Odstawić i  lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar  i zalać(...)budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek. Babeczki  wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionego na 180ºC i piec przez około 25 minut.  Wyjąć i wystudzić. Udekorować pozostałymi truskawkamii , cukrem pudrem i listkami mięty.  Smacznego

Gosia gotuje
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 365

krówki i  wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa śmietanowa 400 ml smietanki(...)proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć następnie porcjami dodać wystudzony

Monia miesza i gotuje