pieczenia - 22046 przepisów (strona:94/1470)

O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 196

kiedy słyszą, że więcej niż jedno, i to w dodatku z sukcesem, siadają na najbliższej kanapie i patrzą na mnie zdziwieni. Kiedy bowiem w liceum moje koleżanki gotował i piekły, ja byłam z siebie dumna przygotowując gościom herbatę. Grejpfrutową.  Mimo braków zdolności w tej materii w kuchni, poza herbatą, robiłam jeszcze jedną rzecz - zmywałam naczynia. Powiedzmy sobie szczerze(...)kuchennej półeczki (którą swoją drogą naprawdę bardzo lubię) znalazłam przepis idealny. Krychy, herbatnikowy spód i kokosowa masa na wierzchu. Wszystko miałam w domu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Efekt wyszedł... Nie do końca taki, jakiego oczekiwałam. Niestety, ale w przepisie podano zbyt długi czas pieczenia, i za bardzo wysuszyłam ciasto. Przy drugim podejściu jednak okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 170

lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są.  A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe(...)przez 30 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę. Wystudzić na kratce. Smacznego! Moja psa ostatnio wprawiła mnie w zachwyt swoim małym psim rozumkiem. Postanowiliśmy ją nauczyć, że przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy sernik na Dzień Taty 194

malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g cukru(...)średnicy 20 cm. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia, na to położyć ciasto. Gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut. Wystudzić. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem. Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki Katarzynki 205

dałam 2 łyżki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się(...)łyżki). Zagniecione ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut

Gospodyni Miejska
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 292

zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasto wystudzić. Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z lentilkami 176

łyżeczki soli; 220 g miękkiego masła; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą. Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować(...)połączenia się składników. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 250

Chleb razowy na maślance... Złocista, chrupiąca skórka. Miękkie, pełne ziaren wnętrze. I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu. Smacznego!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch się zbytnio nie spiekł, a chleb upiekł równomiernie. Upieczony chleb

Gospodyni Miejska
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 240

oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę(...)piekłam w keksówce o wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe. Zamiast wody, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć mleka lub rozmąconego jajka. Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 370

kurczak). Formę z kurczakiem na butelce wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 1 półka) i piec przez około 1 godzinę 10 minut - 1 godzinę 20 minut. Gdyby kurczak słabo się rumienił, pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220 stopni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa przypada 1 godzina(...)pieczenia. Im więcej będzie wody w formie, tym więcej będzie pary i kurczak będzie się dłużej piekł. Kurczak nie może dotykać ścianek piekarnika, dlatego optymalną wielkość ma butelka o pojemności 330 ml. Nie należy się bać, że butelka pęknie pod wpływem ciepła. Należy uważać z ilością soli, aby skórka z kurczaka nie była zbyt słona.  Sól powoduje

Gospodyni Miejska
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 234

wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka"). 4. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (jeśli nie dacie się skusić i nie wyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)". 5. Podczas pieczenie nie otwieramy(...)piekarnika bo nam klapną chlebki. Dlaczego słoik? W słoiku piecze się genialnie - powstają maleńkie chlebki, które dają nam równie niewielkie kromeczki. Bananowiec jest wilgotny, nie czerstwieje i świetnie nadaje się by go zabrać gdzieś ze sobą, ale to nie jedyny powód aby go do tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli

Wypisz Wymaluj
Biscotti z Orzechami Pekan i Syropem Klonowym 226

jakiś czas temu zrobiłam (link do przepisu w nazwie)  100 g orzechów pekan Skworcu Wykonanie: Jajko zmiksowałam z cukrem do białości. Miksując dalej dodałam mąkę i proszek do pieczenia, potem ekstrakt waniliowy, syrop klonowy. Na samym końcu dodałam orzechy pekan i tu już wmieszałam je łyżką. Ciasto wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękami opruszonymi(...)pokroiłam po skosie na kromeczki o grubości około 1 cm. Poukładałam je poziomo na blasze i wstawiłam spowrotem do piekarnika nagrzanego również do 175 stopni i piekłam przez niecałe 15 minut, w połowie pieczenia przewróciłam kromeczki na druga stronę. Biscotti przechowuję w szczelnej metalowej puszce na ciastka, do której często zaglądam jak wiem, że biscotti tam sobie leżą :) SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 184

bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej(...)formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych. W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 192

Czasem się dodaje goździki, imbir, kolendrę...to przecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :) Przygotowanie skonów (6 sztuk): 225 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 90 g masła 25 g melasy buraczanej 1 jajko 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta(...)Dodaj cztery łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki. Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 212

Poniższy przepis jest na 12 cebularzy. Moje pierwsze wypiekanie przewidywało 6 sztuk, więc po prostu podzieliłem ilość składników na pół. Na blasze zmieściły mi się tylko 4 sztuki. Musiałem piec na dwie tury. Niestety zdjęcia może nie wyszły najlepsze, robiłem je w pośpiechu, bo za plecami grupa gości-głodomorów tylko czekała, kiedy wyciągnę cebularze z piekarnika. I tak dobrze(...)zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Farsz: 3 duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Gorącą wrzuć do słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza

Grahamka, weka i kajzerka
Strzępiaki 201

masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki. Foremki na Strzępiaki: silikonowe foremki do muffinek pergaminowy papier do pieczenia Przygotowanie foremek: Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty. Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów. Przygotowanie do pieczenia: Wyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy foremkę wyłożoną papierem i wykładamy ją w środku ciastem. Spód normalnie, a boki wylepiamy na papierze ponad wysokość foremki silikonowej

Eat Shrimps

Proponowane wyszukiwania