pieczenia - 22046 przepisów (strona:93/1470)

Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami 299

Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Składniki na pieczeń schabową z sosem serowym i porzeczkami dla 4 os: 1,5 kg schabu bez kości 30 dkg sera gorgonzola 0,5 l śmietany 30 % garść czerwonych porzeczek sól, pieprz łyżka chrzanu 2 łyżki masła Wykonanie: Umyty schab nacieramy solą, pieprzem(...)pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu schabu powstały sos odlewamy do garnka. Wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i ser. Rozpuszczamy to wszystko na małym ogniu dodając porzeczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab kroimy na 1 cm plastry. Układamy na talerzu i polewamy sosem serowym. Wyśmienicie smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną. Smacznego! Post Pieczeń

Anielskie Smaki
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 191

Pieczeń rzymską robię   często przy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń(...)lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego   1/3 szklanki oleju.   ( ja dałam trochę więcej oleju)   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.   * Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek wraz z cebulką i przyprawami

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 266

kiełbaski pieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki

OstryKęs
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 226

cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Posługując się pędzelkiem lub zwykłym nożem, pokryć wierzch każdej gwiazdeczki przygotowaną glazurą. Piec 20 - 25 min. Ciasteczka powinny pozostać śnieżnobiałe. Aby zapobiec przyrumienianiu się ciasteczek, mniej więcej w połowie pieczenia należy przykryć je folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygną, ostudzić na kratce.  Przechowywać w szczelnym pojemniku

maniapieczenia
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 216

wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto!   Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki(...)wierzch.  Piec 2 - 3 godziny, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy i czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika,  nakłuć w kilku miejscach i polać 2-3 łyżkami brandy. Następnie szczelnie zawinąć w pergamin. Dzięki temu zabiegowi wytworzy się para a wierzch ciasta pozostanie miękki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąc z foremki, obrać z papieru do pieczenia. Dokładnie

maniapieczenia
Łosoś w papilotach 235

być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy(...)inne zioło – np. koperek, tymianek). Delikatnie solimy masło i mieszamy. Smakowe masło rozsmarowujemy lub układamy na filetach – najlepiej z dwóch stron. Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Każdy zginamy na pół. Rozwieramy. Na jednej połówce układamy połowę cebuli. Na cebuli kładziemy filet i dwa plasterki cytryny. Przykrywamy drugą połową i kilkukrotnie zwijamy z trzech otwartych stron

Poezja smaku
Pierniczki świąteczne 137

czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już(...)kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość, jaka nam odpowiada. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Ja moje trzymam w piekarniku przez 7 minut. Im są grubsze, tym czas pieczenia się wydłuża. Pierniczki tego samego dnia

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 173

cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Do masy maślanej(...)dodawać partiami przesianą mieszankę mączną i śmietanę- na przemian. Gotową masę przełożyć do keksówki (lub małej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz pokruszoną/start

Kraina Miodem Płynąca
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 162

cienkie plasterki, aż zrobi się "harmonijka" z ziemniaka.  Cukinię i buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (cienkie dla buraka, bo się dłużej piecze i grubsze dla cukinii). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, które skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Obok kładziemy pokrojone buraki, a następnie cukinie. Buraki skrapiamy olejem, odrobiną miodu (lub np.syropem(...)agawy), posypujemy solą czosnkiem i rozmarynem.   Cukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw,  kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się

Zofiana
Torcik kakaowy z kremem pomarańczowym 195

uzależnia smakiem - idealne połączenie czekolady i pomarańczy. Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka tortowej) 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Orange curd: 2 pomarańcze 3 jajka pół szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka oleju Krem kakaowy(...)śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao      W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, po czym łyżkami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie jednolita, dorzucamy żółtka i porcjami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do małej blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy

sama złodycz
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 131

warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają niestety jedną wadę: zbyt szybko znikają:) Przy pieczeniu ciasteczek bardzo ważne jest dokładne odmierzenie składników, ponieważ zbyt duża, lub zbyt mała ilość któregoś z nich może zaważyć na efekcie końcowym. SKŁADNIKI: ciasteczka 125 gram mielonych migdałów(...)krem 1 tabliczka gorzkiej czekolady 20 ml mocnej kawy (u mnie jedno espresso) 50 gram masła 100 ml kremówki PRZYGOTOWANIE W pierwszej kolejności przygotowuję dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia Odmierzam odpowiednią ilość wszystkich składników na ciasteczka. Cukier puder i migdały przesiewam do oddzielnych miseczek. 90 gram białek to mniej więcej białka z trzech średnich jajek. Jeżeli białek będzie

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 149

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 700 g świeżego rabarbaru cukier puder (do dekoracji) SKŁADNIKI na kruszonkę: 100 g margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli PRZYGOTOWANIE ciasta: Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy. Do miski(...)cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta: Do miski

kulinarnyJa
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 182

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było(...)pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam  esencji pomarańczowej ) szczypta soli 340 g mąki pszennej Do dekoracji: jajko płatki migdałów owoce kandyzowane cukier puder Wykonanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone

Kulinarne przygody Gatity
Kopiec gruszkowy 150

się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście. Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z gruszkami 175

jajka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy jajka i ubijamy do momentu połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy proszek do pieczenia kakao i mąkę, które dodajemy w niewielkich porcjach na przemian z jogurtem naturalnym. Gruszki(...)obieramy, wydrążamy pestki i cienko kroimy. Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Ciasto pieczemy około 35 minut w 180`C - do suchego patyczka.  czas pieczenia uzależniony jest od formy w której pieczemy ciasto. Smacznego

Słodkie Przyjemności