Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu.Składniki na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-2 łyżki cukru-3 dkg margaryny-1 żółtko-łyżka kakao-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowyWszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę.Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę:-60 dkg twarogu
Maminek kulinarnyczasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka. Układamy je na dnie blaszki. Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramybrzegi ciasta.Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy
Maminek kulinarnymięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na czas stopienia się sera.Zapiekanka gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy
Maminek kulinarnyWarkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimyi posypujemy delikatnie przyprawą warzywną. Boczek podsmażamy na patelni z olejem. Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy(...)temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnydolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut. W tym czasie
Maminek kulinarnyPora na drożdżówki z owocami.Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki.Składniki:-20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich-15 dkg jagód-3 dojrzałe
Maminek kulinarnyDodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację
Maminek kulinarnywychłodzenia. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Maminek kulinarnytylko smaczne, ale i zdrowe!Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość
Smakowity Blog KulinarnyplasterkiPrzygotowanie:Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki
Smakowity Blog Kulinarnyjabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.Porzeczki
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym(...)Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione
Smakowity Blog Kulinarnyokrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło(...)gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarny