pieczen - 12156 przepisów (strona:491/811)

Kruche świderki 160

jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć ok. 4-5 cm.Następnie wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni.Pieczemy ok. 20 minut.Najlepsze są kiedy dobrze ostygną.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 203

blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.Wyjmujemy i studzimy.Smacznego :)Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/. ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę(...)które lubię zaglądać i które według mnie zasłużyły sibie na tę nominacje.1.http://dzemdzus.blogspot.com/2.http://szalonapatelnia.blogspot.com/3.http://domowacukierniaewy.blox.pl/4.http://kociolek-pysznosci.blog.pl/5.http://razadobrze.blogspot.com/6.http://zcukrempudrem.blogspot.com/7.http://merycookme.blogspot.com/8.http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/9.http://my-simple-cuisine.blogspot.com/10.http://kuchniaukrysi.blogspot.com/11.http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/A oto moje pytania:1. Wolisz piec czy gotować?2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć?3. Potrawy proste, czy wykwintne?4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga?5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie

Moje pyszne gotowanie
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 198

farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze

upichcic
Bułki ze szpinakiem i fetą 166

typowymi śniadaniami czy kolacjami. Myślę tutaj o tradycyjnych kanapkach. Wolę jakąś sałatkę zrobić albo grzanki "z czymś". Od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz piekę sama w domu. Powoli dochodzę do takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 192

stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych różnic

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 282

znowu zapomniałam sfotografować ciastka wraz z kartką z nazwą naszej akcji. Jak myślicie, wykopią mnie, czy nie wykopią?.... ;)Moje ciasteczka to amoniaczki. Stare, dobre i chyba troszkę zapomniane obecnie. Piekłam je pierwszy raz, ale wiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją(...)również niewielką dziurkę, przez którą po upieczeniu i ozdobieniu, nawleczemy tasiemkę i po zawiązaniu końców takie ciasteczko możemy powiesić na choince. Będzie to z pewnością oryginalna i smaczna ozdoba.Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut do lekkiego zrumienienia.Ciasteczka ozdabiamy według własnego pomysłu i fantazji. Może to być wspaniała zabawa z dzieciaczkami, które uwielbiają przecież uczestniczyć w przygotowaniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 406

Grześki")Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.Śmietanę ubić ze "Śnieżką".Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo:- herbatniki,- krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza- herbatniki,- masa budyniowa,- herbatniki.- bita śmietana.Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.Ciasto włożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 164

Comiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 306

przykrytym naczyniu. Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku.Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 245

wielu potraw. Oszczędność Naczynia Logic firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Trwałość       Specjalna szlachetna powłoka - ceramika tytanowa - zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 295

ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu.Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odrywane bułeczki z masą krówkową 210

każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec  i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 215

czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :)Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 217

mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić

WojnaNaSmaki.pl
Krótki poradnik lukrowania 344

wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda się też kilka wykałaczek do małych poprawek.Po przełożeniu lukru do woreczka, obcinamy mały rożek i jesteśmy gotowi do lukrowania.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy