Pulpety już dawno nie kojarzą mi się z nudną i tradycyjną wersją. Owszem lubię je w sosie pieczarkowym czy koperkowym, ale ile można je jeść w
Fabryka pomysłówNaleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne, które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką
Blondynka GotujeOstatnio pokazywałam przepis na pulled pork, który pokochaliśmy. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania m.in kanapek, czy tez hot dogów. Wystarczy bułka, trochę
Bernika - moj kulinarny pamietnikKawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2
Nerds KitchenPrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelleSKŁADNIKI500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml
Moje Kuchenne RewelacjePieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to
Nerds KitchenO gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam
Blondynka GotujeCzy pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego
Nerds KitchenCzyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)1 laska kiełbasy myśliwskiej300 g pieczonego lub gotowanego schabu300
Czerwień i błękitDzień dobry, W Poniedziałek Wielkanocny, nazywany La Pasquetta lub "Małą Wielkanocą", Włosi mają zwyczaj wyjeżdżać za miasto, aby wspólnie z rodziną i przyjaciółmi brać udział w
Chilli Czosnek i OliwaKochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w
Smaki EdytyPyszne aromatyczne żeberka zamarynowane w keczupie. Użyłam keczupu śliwkowego firmy Społem Kielce. Keczup ten nadał mięsku fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać. Zamiast keczupu
Monia miesza i gotujeNie ma jak prosty bigosik że świeżej kapustki z młodymi dodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc
Monia miesza i gotujeZapiekanki uwielbia chyba większość z nas. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera
Smaczne Zdrowegodzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem
prawdziwe jedzenie