Klopsy podbiły moje serce, kiedy skosztowałam tych podawanych w Ikea. Raz udało mi się odtworzyć je ale niestety nie sfotografowałam mojego dzieła. Przepis z pewnością jeszcze
Mania GotowaniaPrzez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w
Mania GotowaniaBardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie
Mania GotowaniaLasagne to jeden z naszych ulubionych obiadów. Przygotowuję ją bardzo często, dlatego postanowiłam nieco urozmaicić moją podstawową wersję. Przeglądając przepisy na lasagne ze szpinakiem, praktycznie zawsze
Mania Gotowanianawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz
Mania GotowaniaSos Romesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do
Mania GotowaniaLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja SmakuPyszna i delikatna poledwiczka w sosie kurkowym. Mięsko delikatne więc szybko się robi. Sosik podałam z kaszą jęczmienną perłową. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
Monia miesza i gotujeBardzo lubię cukinię jednak kwiatów cukinii jeszcze nie jadłam . W tym roku cukinii u mnie sporo więc postanowiłam nadrobić te zaległości. składniki:14 kwiatów cukinii300
Monia miesza i gotujeNa dzisiejszy obiad polecam kruchą I przepyszną polędwicę w sosie paprykowym. Obiad rewelacyjny na gorące dni , bo robimy go w 30 minut. Polecam .Zaczynamy:
Smaki EdytyDzisiaj schabowy najbardziej popularny w kuchni polskiej :) Czy wiecie , że historia schabowego sięga XIX wieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Smaki EdytySkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu
Mango PapajaTen przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoje ukochane danie! I obstawiam, że również wielu innych. Co tu dużo mówić... Nie będę rozwodziła się nad tym jakie to pyszne, aromatyczne, wspaniałe, pachnące, pomidorowe
Mango Papajaporcje damskie i męskie :D Całkiem fajna zapiekanka mi wyszła. Jak zwykle kombinowałam i udało mi się nie przekombinować. Bardzo sycąca, pachnąca i odrobinę pikantna. Polecam
Mango Papaja