ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie dociskać łyżką aby masa powchodziła między fetę i dokładnie wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotujeWołowina to temat niełatwy chyba dla większości początkujących kucharzy. Trzeba do niej wyczucia, wiedzy, czasem sporej intuicji. Dobrze przygotowana pozostaje w pamięci długo, potrafi wręcz rozkochać
Codzienna kuchnia niecodziennaDrugi września. Córcia sama obudziła sie 8 minut przed czasem z wesołym okrzykiem "Zdążyłam?". Zdążyła :) Na obudzenie, śniadanie, uczesanie, umycie i ubranie nie zabrakło czasu. Wzięła
Dzieje kuchennej WiewióryNie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodki i przeobraża w rubinowe delicje. Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już(...)warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić
Chilli Czosnek i Oliwazostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:ok. 400 g herbatników1 puszka gotowej masy(...)masła1 szklanka zwykłego mleka3/4 szklanki cukru32g cukru waniliowego500 g mleka w proszkuPolewa:1 czekolada mleczna1 czekolada gorzka140 g orzeszków ziemnych niesolonych1/3 szklanki śmietany kremówki *szklanka = 250mlMaxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić.Masło utrzeć
Kulinarne Przebojejakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom(...)masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30-35 minut (program bez termoobiegu, tylko góra-dół lub specjalny program do pieczenia biszkoptów) do suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań
Smaczne ZdroweCiasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc(...)dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka
Smakołyki Berenikilubi piec może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, więc warto zrobić wieczorem, żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia. Składniki: 3 szk mleka 3 łyżki kopiaste mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 3 szt żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szk cukru 2 szk kokosu 250 g margaryny(...)dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać
Ala piecze i gotujejuż wszyscy wiedzą, dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia i stąd pomysł by przygotować coś słodkiego. Wybrałam te czerwone babeczki, bo nie dość że wyglądają świetnie to w smaku są idealne. Ja swoje słodkości przygotowałam dla wspaniałych ludzi, czyli blogerów z którymi piekłam : Basia i Julia , Bożena , Danusia , Gosia , Iwona(...)szklanki mąki pszennej* 2 jajka * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli * pół szklanki cukru pudru * pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia* łyżeczka kakao * barwnik spożywczy czerwony Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka. Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao
Magiczne Życie Martyrodzinny przepis. Ja dla urozmaicenia dodałam do farszu natkę pietruszki i suszone morele. Kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę, wtedy kaczka będzie miękka i krucha, a nie sucha jak wiór. Tłuszcz wytopiony z kaczki można wykorzystać do pieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny(...)kaczkę obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. Następnie kaczkę ułożoną grzbietem do góry obkładamy obgotowanymi ćwiartkami ziemniaków, pozostałymi jabłkami i morelami i pieczemy jeszcze 30 minut. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę tłuszczem, który się wytapia podczas pieczenia. Zasada pieczenia kaczki jest taka: tyle ile waży kaczka tyle minut się ją piecze! Kaczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i co Wam powiem..to, że są dobre ale te na drożdżach są jednak lepsze(...)wiadomo..każdy ma inne smaki i gusta..Według przepisu Agnieszki powinno wyjść 15 takich bułeczek..u mnie wyszło tylko 9 ..moje piekły się dłużej niż 15 minut.. 350 g mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżeczka soli 200 g mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam
Moje domowe kucharzenieBabeczki Red velvet są dość popularne i można je znaleźć na bardzo wielu blogach. Ja miałam okazję piec je po raz pierwszy:) A wszystko to dzięki akcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną(...)łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, łyżeczka soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkościBardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki(...)parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże to ją rozprowadzić
Smakołyki Bereniki