pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:83/265)

Francuskie paluszki 209

paski około 5cm. Na połowie paska ułożyć plasterki żółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry

Ala piecze i gotuje
Szparagi w szynce z sosem chrzanowym 171

Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 185

delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić(...)tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę w temperaturze pokojowej. Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę. Z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy

Plate of Joy
20 przepisów na Wielkanoc 702

świeżym ogórkiem 3.         Pasztet z pieczonych wątróbek  – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4.        Jajka w szynkowych kubeczkach  – pomysł na efektowne podanie gotowanych jajek 5.        Szynka nadziana pastą jajeczną  – prosto i smacznie(...)kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8.         Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana

Ugotować
Roladki z kurczaka ze szparagami 318

pełni :) Jeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste. Dodatkowo mięso nabiera przyjemnego aromatu boczku lub szynki długo dojrzewającej. Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo(...)Następnie każdą roladę owinąć dwoma plasterkami boczku wędzonego lub szynką długo dojrzewającą. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy i podsmażyć roladki ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć roladki z kurczaka ze szparagami do naczynia żaroodpornego. Końcówki (same główki) szparagów owinąć folią aluminiową, by się nie spaliły podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec

Kulinarne Przeboje
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 153

gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki 100 g kukurydzy 200 g pomidorków koktajlowych 2 jajka 200 ml śmietany 18% 200 g sera gouda sól, pieprz Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstaw je do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie pokrój szynkę w kostkę. Kukurydzę odcedź na sitku i przelej ją zimną wodą(...)Zapiekankę posyp serem, tak aby pokrył on całą powierzchnię blachy. Na koniec całość polej sosem jajeczno – śmietanowym. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu. Smacznego   Artykuł Gnocchi zapiekane z serem i szynką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zapiekane ziemniaki z farszem wołowym zawinięte w Proscuitto 180

ściągamy folię z ziemniaków  i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut. Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend

Viola cooks with passion
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 311

się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1  szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dosłownie szczypta soli   2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju(...)prowansalskie, pieprz, papryka słodka     Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto:  Nastawiamy piekarnik na 190'C. Łączymy ze sobą

Kitchens Alphabet
Imprezowe parówki w chrupiącym cieście 610

pasują do mojego kukurydziano-pszennego ciasta. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, na imprezę polecam zrobić więcej ) opakowanie parówek z szynki Maestro  Henryk Kania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Słodkie okruszki
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 220

również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie, że Łooo!  Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne(...)pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego

Smakołyki Asi
Zielona tarta 187

tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".  Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka(...)spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia

Plate of Joy
Kurczak w stylu Chilindron 191

chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)czosnku oraz opcjonalnie papryczkę chilli. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, przykryj przykrywką i zajmij się kurczakiem. Szynkę Serrano pokrój w paseczki i wrzuć na 2 łyżki oliwy na drugą patelnię lub do brytfanny. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z botwiną, szynką i młodą cebulą 149

średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika.  Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis

Jemy Pijemy
Mini bułeczki - koreczki 2932

największą popularnością. ;-) 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokroj onej w plastry) sałata majonez ketchup świeży ogórek rzodkiewki 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka

Szefowa kuchni
Muffiny - przepis podstawowy 180

Bardzo często piekę muffinki, bo to prosty i smaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki:    * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła     Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski

Kulinarny Pamiętnik