średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis
Jemy Pijemynajwiększą popularnością. ;-) 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokroj onej w plastry) sałata majonez ketchup świeży ogórek rzodkiewki 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka
Szefowa kuchniBardzo często piekę muffinki, bo to prosty i smaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski
Kulinarny Pamiętnikmleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć(...)solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem
Kulinarny karnet Christopherakażde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą(...)pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz. Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy
Bon Appetit Małgorzatyduża czerwona papryka lub 1 mała żółta i 1 mała czerwona 25 dag sera żółtego 20 dag szynki 2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól) 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku Przygotowanie: Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski(...)pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego
charlotte gotujekoktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a szynkę w kosteczkę. Fasolę wkładamy na sitko, żeby odciekła z zalewy. Jeśli używamy dorsza ze skórą: podsmażamy go przez minutę na suchej patelni tylko od strony skóry (wystarczy olej z marynaty) i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, jeśli ryba jest bez skóry – pomijamy etap smażenia(...)jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę wraz z fasolą i szynką dojrzewającą. Smażymy ok. 5 minut na dość dużym ogniu, aż fasola lekko się podsmaży i będzie mieć chrupiącą skórę. Wtedy
Poezja smakuwody (wszystko zależy od wilgotności mąki) 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli 2 szczypty cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki i sos: 2 płaskie łyżki waszego ulubionego ketchupu 1 - 1 i 1/2 płaskiej łyżki waszego ulubionego majonezu oregano, tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra szynka porwana lub pokrojona w kostkę/paski 1/2 małej puszki mieszanki meksykańskiej Bonduelle(...)wałkujemy na kształt koła ( możemy piec dwie pizze na raz na dwóch patelniach). 3. Patelnię smarujemy oliwa, włączamy grzanie i wykładamy ciasto. Smażymy je aż do zrumienienia spodu. 4. Kiedy jedna strona jest zrumieniona, przekręcamy pizze na druga stronę, smarujemy ją szybko ketchupem, majonezem (mieszając oba składniki) posypujemy przyprawami, szynką, serem, przykrywami i smażymy aż ser się rozpuści a spód
Gotowanie...to proste !Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na 2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki(...)oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę
Kulinarne przygody Gatitysosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym(...)pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia
More food, love and dreamsSałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym 3. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 4. Strogonow drobiowy z moskolami 5. Świnki w kocykach 6. Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem(...)Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami
kruche babeczkichwilowej męsnej przerwie, znowu wróciłam do przygotowywania domowych wędlin na kanapki. Zastosowanie całonocnego leżakowania w marynacie i pieczenie jej w rękawie, sprawiło, iż karkówka jest bardzo soczysta i dogata w smaku. Składniki: - 1 kg szynki - 10 ząbków czosnku marynata - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień nacinamy rękaw i wkładamy całość do piekarnika i pieczemy w 150 C przez około 2 godziny
Zainspirowana w kuchniDODATKOWO : 400 g pieczarek + 4 łyżki oleju sól i 1 łyżeczka oregano 1 cebula 100 g tartego sera 1/2 puszka kukurydzy 100 g salami w plastrach 100 g szynki dowolnej ketchup do posmarowania(...)porcje ( u mnie 10 ) i rozwałkowujemy na placki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy po wierzchu ketchupem, rozkładamy salami, szynkę, podpieczone pieczarki, kukurydzę i tarty ser. Pizzerinki pozostawiamy na 10 minut aby podrosły. Pieczemy w nagrzany piekarniku do 190 % C, około 20 minut. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliGulasz w moim domu jest daniem chętnie jadanym. Tym razem pieczony w piekarniku i podany w bardziej efektownej formie niż zazwyczaj :) Składniki : - mięso z szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - biała część pora, - przyprawa gruzińska, - sól, - około szklanki piwa karmi, - bagietka, - masło, - musztarda, - olej do podsmażenia, - mąka do obsypania mięsa. Wykonanie
Przepisy Mikołajasera mozzarella (użyłam tartego) listki bazylii kilka plastrów szynki Ciasto francuskie kroję w prostokąty, na ciasto układam przekrojone w paski plastry szynki, pomidory w plastrach, posiekane suszone pomidory z posiekaną bazylią, zasypujemy wszystko mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Smacznego Artykuł Zapiekanki na cieście francuskim pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plDolewamy go do naszych grzybów i dusimy do uzyskania miękkości. Chleb tostowy rozwałkujemy wałkiem. Wykładamy nim formy do muffinów. Na to wykładamy szynkę. Na sam spód dodajemy ser a na to grzyby w sosie. Posypujemy pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 180 st. Przed podaniem posypujemy bazylią Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachSmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron. Smacznego To też może Cię zainteresować: Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakzrobisz w jednym naczyniu :-) Ziemniaki z mięsem i dobrze dobrane przyprawy - smacznego! Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: 2h Ilość porcji: 6 Składniki do warstwy mięsa: • 500 g mielonej, chudej wieprzowiny (szynka, polędwiczka) • 1 duża cebula • 2 łyżki oliwy • przyprawy: łyżeczka majeranku, soli, pieprzu np. ziołowego, czosnku niedźwiedziego lub zwykłego Składniki
AniaGotuje.plmałe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kuchnia w czekoladzieboku 8-10cm. Na każdym kładziemy plasterek szynki. 4. Na szynkę ukośnie (po ukosie kwadratu) kładziemy po 2-3 szparagi, posypujemy środek obficie tartym serem. 5. Szparagi i ser z przodu owijamy najpierw w szynkę, a następnie zlepiamy dokładnie ciasto pośrodku. 6. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy ok. 15- 18 minut, do zrumienienia się ciasta
Aromatyczne Podróżedrugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły
ClauditteMissCookingczarnuszki • po 1/2 łyżeczki soli i cukru Masa serowa • 500 g sera białego zmielonego • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 duży por • 3 plastry szynki • 3 plastry sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli • 1 łyżka masła Wykonanie : Spód • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość(...)przesmażyć na maśle. • Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. • Ser przemieszać z ziołami, mąką i solą, dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. • Do sera dodać szynkę, ser żółty i przestudzone pory. • Delikatnie wymieszać i wlać masę na przygotowany spód. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochammaczamy ją z każdej strony w mleku, by lekko nasiąknęła (dzięki temu wolniej się przypiecze) Wkładamy do niej „smakołyki”, a więc trochę szynki, trochę serka, pokrojony w kostkę ogórek, pół łyżeczki majonezu. Na wierzch wbijamy jajko. Pieczemy przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz posypujemy szczypiorkiem. Jajko jest idealne wtedy, kiedy
Ania i Marcin gotująsoli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól), skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 170*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut
Gotowanie i blogowanieuwielbiam młode ziemniaczki- czy to pieczone (np. Hasselback ), smażone czy gotowane! :) Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie. Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować. Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami
Kraina Miodem Płynącarzeczywistości. Składniki 2 bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek 100 g żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu
O kuchni z uczuciemWracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki
Corner With Recipesbyła chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G KitchenCiasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Na cieście ułożyć serek camembert pokrojony na trójkąciki oraz kawałki szynki. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut na funkcji góra-dół. Pizzę podawać z keczupem
Monia miesza i gotujeProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z tego przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar - starty sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalnie(...)miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez
Stare Garyudany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamssłupków, drugą odłożyć na salsę. Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki. W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili
SzczyptaSmaQ