pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:266/315)

Rogale marcińskie 157

czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat(...)blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. - do zarumienienia (większe rogale ok. 30 min.) . Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać

Domowa Cookierenka Agi
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać(...)gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw. Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika . Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni , więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :) Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence

Codzienna kuchnia niecodzienna