smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw(...)paznokci. Stosuję taki specyfik również wtedy, gdy dopada mnie kaszel. Zmielonym posypuję kanapki, czasem też surówkę czy sałatkę, dodaję do jaglanki lub owsianki na śniadanie. Pamiętajcie, aby nie mielić dużej ilości na raz. Lepiej mniej a częściej. Jabłka – zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Są dostępne przez cały rok i mają niski indeks glikemiczny. Są więc polecane osobom odchudzającym się
Qlinarnie i QlinarnieSKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą
Martyna CooksCIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta(...)czosnku). Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Zalej tą mieszanką warzywa z łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód. Piecz tartę 25 minut . Podawaj gorącą lub zimną. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog(...)formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa
Chilli Czosnek i Oliwadotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze pogoda - śniegu mamy po kostki, na szczęście póki co nie pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta ... Hmm... Co z tego, skoro to nie te Święta powinny być białe...? Ze znużeniem czekam na pierwsze oznaki wiosny - zieloną trawę, przebiśniegi w parku, nieco wyższe(...)pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jakaś nie w sosie jestem - głowa ciągle mnie boli, smak rumianku zbrzydł mi już
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet certyfikowanej cukierni. Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione(...)ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką
Pociąg Do Kuchniplanszóweczki bardzo przyjemnej i prostej. Wcielamy się bowiem w postacie malutkich i kolorowych goblinów, które próbują wykraść magiczne księgi z biblioteki mrocznego i przerażającego Rigora Mortisa (znający łacinę będą mieli ubaw przy jego imieniu). Żeby jednak nie było tak prosto, w czasie wycieczki po bibliotece można się natknąć na rzeczonego jej właściciela i zarobić tzw. krzywe spojrzenie, właściciel goblina, którego(...)środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć ostatnich minut można przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu, ładnie się wtedy zarumienią. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopszenicy durum i wody, bliżej mu do makaronu, mimo że powszechnie uważany jest za kaszę. Początkwo był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, zamaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana właśnie jako kuskus. Z czasem zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim(...)trakcie nagrzewania się piekarnika poglazuruj chleb oliwą i posyp ziarnami sezamu. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Widok z góry
Grahamka, weka i kajzerkaoglądamy Nightmare before Christmas Tima Burtona. Zawsze też mam przygotowane łakocie, na wypadek, gdyby ktoś zapukał do naszych drzwi ze słynnym cukierek albo psikus . W tym roku będziemy mieli gości, postanowiłam więc przygotować coś specjalnego. A było to tak - najpierw miałam wielkie plany na mnóstwo strasznych słodkości. Później stwierdziłam, że i tak nikt tego nie zje, postanowiłam się więc ograniczyć(...)ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka miodu Spody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca czas zakupów do minimum i nie zostawia miejsca dla wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią męską(...)Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze 10 min. Pamiętaj, ze foremki nie wyciągamy gołymi łapami bo się nam może kuku stać. Trudno się maca panny po czymkolwiek jak się ma zabandażowane kończyny. Sprzątnij bajzel. Nakryj
ladykitchenGRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach(...)czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie
Marder&Marder ManufactureWersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też i bardziej pracochłonna, więc tym razem podajemy łatwiejszą opcję. W grze brioszka także występuje, więc jeśli będziecie mieli ochotę, to możecie zamienić wersję ciasta jak tylko opracujemy przepis na ten kolejny smakołyk. Jeśli chcecie zjeść posiłek, którym nie pogardziłaby sama księżna Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem(...)opcja góra i dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć się powietrza i rozwałkowujemy na wielkość odpowiadającą średnicy formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych
Nerds KitchenW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchni