pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:261/315)

Mussaka / Moussaka 219

ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku(...)oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry Składniki na beszamel: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 25 g startego parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim

karmelowy
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 203

Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony

Stare Gary
American Burger 256

Wrzuciłem je bo blendera, dodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego(...)każdej strony. Nie należy się przejmować, iż puszcza ono dość dużo soku, który nie jest potrzebny.  Kiedy mięso się usmażyło wyjąłem podgrzane i lekko chrupiące bułki z pieca. Na każdej dolnej części bułki ułożyłem usmażony na grillu kotlet. Na kotlecie ułożyłem plasterek sera. Nie przykrywałem wierzchem bułki, który pozostawiłem obok na tej samej blasze i całość ponownie włożyłem

Wyprawy kulinarne
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 442

łyżki oleju 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)'; document.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy(...)trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 187

Pulpeciki jadłam po raz pierwszy oczywiście w Ikei. Tak jak wiele innych osób urzekły mnie swoim smakiem. Od pewnego czasu często przygotowuję je w domu. Są

Mania Gotowania
Domowy pasztet z królika 172

pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet z królika – składniki: 1 królik(...)żeby najpierw trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą. 6.Przekładamy masę do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia. 7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 1 godzinę. Smacznego Post Domowy pasztet z królika pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Lazania-prosta i elegancka na obiad 174

danie które uwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM(...)WARSTWA MAKARONU,MIĘSKO,BESZAMEL,SER ŻÓŁTY,I ZNOWU MAKARON, MIĘSKO ,BESZAMEL ,SER,I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW-2-3 WARSTWY MIĘSKA,NA WIERZCH MAKARON ,BESZAMEL I SER-JAK PONIŻEJ... PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK 40-50 MIN PODAJEMY KONIECZNIE ZE ŚWIERZĄ SAŁATKĄ KTÓRA PRZY CIĘŻKIEJ LAZANII JEST LEKKA I IDEALNIE DO NIEJ PASUJE

Swojskie jedzonko
Francuskie makaroniki cytrynowe 108

zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek(...)Trzeba zrobić kolejną próbę 2. Barwnik, który kupiłem jest słabiutki – zamiast ładnego żółtego to wyszedł z makaroników taki brudny żółty 3. Przydałoby się jakieś kółka narysować przed kolejnym pieczeniem w odpowiedniej odległości od siebie żeby się nie zlewały zwłaszcza przy rzadszej masie

Kuchenne Wariacje
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 250

majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo(...)patyczki do szaszłyków i układałem na mocno rozgrzanym grillu. Kebaby smażyłem z każdej strony po około 5 minut (łącznie 20 minut). Kebaby można również upiec w piecu - temperatura około 180 stopni, czas pieczenia około 35 - 40 minut. Ziemniaki obrałem ze skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut

Wyprawy kulinarne
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka           Składniki:   Ciasto(...)cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz

Mania Gotowania
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 403

Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag

Kulinarny karnet Christophera
Pszczeli tort z jagodami 209

dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :) Biszkopt: Z przepisu na biszkopt idealny . Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników). ( Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość(...)części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru dodać zielonego barwnika. A tutaj jeszcze jeden w wersji large : * Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej. ** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru

Food Square
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 133

oczywiście Nieperfekcyjna Pani Domu i pytania : 1 Dwa obowiązki domowe, które lubisz wykonywać ? Sprzątać lubię i gotować oczywiście :) 2  Dwa obowiązki domowe, których nie lubię wykonywać ? Rozpalanie pieca oraz prasowanie :) 3 Czy lubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna(...)jeszcze dobre?   * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco  * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami     * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje

Magiczne Życie Marty
Gołąbki z rzymskiego garnka 141

Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 146

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny. Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu bardzo(...)platkami owsianymi:(wysypalam platkami)i wypelnic ciastem chlebowym,wyrownac powierzchnie.Posypac wierzch cienka warstwa maki i przykryc folia spozywcza.Pozostawic w cieple do wyrastania okolo 60 minut.Moje wyroslo ponad foremke. PIECZENIE Przez pierwsze 15 minut piec w 250°C, przy udziale pary.Nastepnie zmniejszyc temperature do 210°C i piec 30-35 minut.Chleb nie wymaga nacinania.Studzic na kratce.Najlepszy do jedzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!