pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:257/315)

Strucla makowa 328

mielony. Korzystam z tej pierwszej opcji i niezbędne jest zmielenie maku dwa lub trzy razy. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji(...)rzadka) oraz pianę z białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach - zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, nakłuć z wierzchu widelcem - makowiec zawinąć w papier tak, żeby nad struclą

Smakołyki Bereniki
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

śmietanie . 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony   Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa(...)ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę

Kulinarny karnet Christophera
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 142

Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu(...)średnim ogniu do zrumienienia, na maśle. Dodajemy do niego pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażmy do zeszklenia, mieszając, około 5 minut.   Na patelnię dokładamy osuszone wątróbki, dodajemy pieprz mielony i suszony tymianek. Smażymy wątróbki mieszając i uważając, żeby nas nie popryskały, około 6-8 minut. Wątróbki mają być mocno ścięte z wierzchu, ale po przekrojeniu powinny uronić krwawą

Karo in the Kitchen
Bułki grahamki 92

wysokoprzetworzonej białej mąki (którą, tak na marginesie, ja uwielbiam), uważając otręby za lekarstwo na złe nawyki żywieniowe. Inaczej niż w zwykłej mące razowej, w której całe ziarno jest grubo mielone, w procesie produkcji mąki Grahama części ziarna (bielmo, zarodek i otręby) są silnie rozdrabniane. Z drobno zmielonego bielma powstaje biała mąka, do której następnie dodawane są grubo zmielone pozostałe(...)części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży. Smacznego! W tym Wypiekaniu udział brali: Bożena z Moje domowe kucharzenie Julianna z Obiad

Marder&Marder Manufacture
Sernik daktylowo-chałwowy bez jajek i cukru 238

delikatnym posmaku chalwy.Idealna gladkosc sernika przelamuje delikatnie chrupiacy orzechowy spod.Zapraszam zatem do przepisu.A...sernik upieklam w foremce o przekroju 20 cm. Skladniki na spod sernika: 130-150 g mielonych orzechow laskowych 6-8 daktyli Skladniki na mase serowa: 1/2 kg sera z wiaderka 250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego 4  lyzki pasty tahini 1/2 puszki(...)gesta. ser  wymieszac z masa daktylowa,tahini i mlekiem kokosowym przy pomocy miksera.Dodac maczke kukurydziana przesiana przez sitko i esencje waniliowa mase serowa wylozyc na przygotowany spod piec w temperaturze 140-150°C 1 godzine studzic na kratce przygotowac polewe czekoladowa .Wszystkie skladniki umiescic w garnuszku i mieszajac malutka trzepaczka balonowa doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Gdyby byla za gesta dodac odrobine

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 643

Robiłam już papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, więc przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny(...)łyżeczce) oraz szczyptą chilli.  Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza natrzeć odrobiną soli i pieprzu, następnie obficie wypełnić farszem. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Kuchnia Ellie
Frykasy z jajek 204

A tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna

kgwjanczewo
Drobiowy szaszłyczek na szybko 322

przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm.  Oliwę w małej miseczce połączyć  z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną(...)były zawieszone. Najpierw wzdłuż brzegów, a potem przez środek opierając kolejne szaszłyki na tych z brzegu. Odkryte szaszłyki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. W połowie pieczenia wyjęłam i obróciłam delikatnie każdy szaszłyk w taki sposób, aby to co było od spodu mogło się opiec, a górna opieczona część znalazła się na dole. W sumie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka chłopska 260

makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie(...)pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 194

dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatamy widelcem i chwilę miksujemy wraz z jajkami. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i cynamonem. Miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy pokrojone daktyle, które nadadzą słodyczy. Mieszamy(...)potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich

Poezja smaku
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 137

majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy: 5-6 czubatych łyżek majonezu, 2 łyżki ketchupu, 284ml słodkiej śmietany, pieprz, kilka ząbków czosnku.  Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy(...)złożyć wpół. Pomagając sobie widelcem skleić końce. Wyciąć paski, które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem, kminkiem lub inną przyprawą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20-25minut

W kuchni u Moniki
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 160

wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp. W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki i chudy koniec. Oczywiście chudy piecze się szybciej. Problem wynikający z kształtu udźca jagnięcego można zminimalizować poprzez odpowiednie przycinanie i wiązanie udźca(...)zabiegowi otrzymamy bardziej wyrazisty czosnkowy smak. Z reszty przypraw możemy zrobić pastę do nacierania jagnięciny. Najłatwiej przygotować taką pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Po natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut

naRuszcie
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 255

termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy do 130°C (bez termoobiegu!) i pieczemy jeszcze ok. 4 godziny (dla łopatki o wadze 1 kg) lub ok. 5 godzin (dla łopatki o wadze 1,5 kg). W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu i przestudzeniu(...)zbyt mało słodki – dodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece

Poezja smaku
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 344

maki 200 ml mleka 50 g cukru 50 g masla 1 jajko L 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy Skladniki na mase serowa: 250 g sera 3 x mielonego 1 jajko 1 budyn waniliowy 50 g cukru pudru 40 g marcepanu 250 g truskawek i jagod z czego 12 truskawek do kulek Dodatkowo: 50 g bialej czekolady(...)jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosniecia mase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masy biala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!