Nawet choroba nie jest w stanie wygnać mnie z kuchni :D. Na pocieszenie zrobiłam sobie ciepłe kanapki z pieczarkami. Proste jedzenie i jedno z moich ulubionych. Do tego świeże warzywa z winegretem i ziołami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzwyczajna, bo z ulubionymi dodatkami albo po prostu z tym, co akurat miałam w lodówce. Tak też było dzisiaj. Szybki rekonesans i tak oto powstała... Jajecznica z dymką i pieczarkami porcja dla jednej osoby Potrzebujemy: 2 jajka 2 niewielkie pieczarki 1 małą cebulkę dymkę 1 mały ząbek czosnku albo nawet pół 1 łyżkę masła sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz(...)dodatkowo: ulubione pieczywo i majonez (opcjonalnie) Pieczarki kroimy na pół, a następnie w półplasterki. Cebulkę w piórka, szczypiorek i czosnek niezbyt drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy nasze dodatki. Chwilę podsmażamy. W tym czasie do kubka wbijamy jajka i roztrzepujemy je dokładnie widelcem. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i znów chwilę smażymy, ale tak, by jajecznica pozostała dość luźna
Ratunku obiadmąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał(...)miski, przykrywamy do wyrośnięcia i odstawiamy do wyrośnięcia (również najlepiej w ciepłe miejsce). Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy cebulkę. Kroimy ją w kostkę nieprzesadzając z dokładnością, bo po co? Pieczarki kroimy z półplasterki (można drobniej, ja po prostu lubię, gdy widać ich pierwotny kształt). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy będzie już szklista
Ratunku obiadżeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy(...)wszystkie ziarenka i liście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko). Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy
Ratunku obiadmajeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw(...)nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki
Ratunku obiadcebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy(...)zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała
MiksturownikŚwięto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem. Składniki: bakłażan ; cukinia; cebula; pieczarki ok. 6 szt.; pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki; makaron np. kokardki ok. 200 g; feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około(...)sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu i dusimy do 10 minut. Dodajemy
MiksturownikLasagne z kurczakiem i oscypkiem. Składniki: pierś kurczaka; 200 g pieczarek; cebula duża; 200 g oscypka; 1/2 puszki kukurydzy; 6 płatów lasagne; sól, pieprz, papryka ostra; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu . Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki
MiksturownikRozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również(...)ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Wypełniamy farszem babeczki i gotowe. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji
Miksturowniksię teraz czegoś zapieczonego, więc pomyślałam, że zrobię z makaronem - pierwszy raz w życiu;) Składniki dla 2-3 osób: * ok. 200 g makaronu - wzięłam penne pełnoziarniste * 300 g pieczarek * pół papryki surowej * puszka pomidorów krojonych - u mnie lidlowskie do pizzy * ser żółty starty * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * trochę oleju * przyprawy Cebulę i czosnek posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany(...)patelni olej, dodałam przetarte na grubych oczkach pieczarki i pokrojoną paprykę. Chwilę dusiłam - ok. 8-10 min, po czym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam pyszną zapiekankę! Jak ją jadłam, to sobie myślałam jak opisać takie zwykłe, banalne danie, żeby oddać jakie ono pyszne jest, hehe. A pyszne było wyjątkowo! Składniki na jedną porcję: * 1/2 brokuła * kilka pieczarek * 3-4 plasterki szynki(...)łyżka majonezu - u mnie zawsze kielecki * starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki * sól, ew. przyprawy Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam ser, pokroiłam szynkę. Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły
Zdrowa Kuchnia Sowyoczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku. Z mięsa
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/2 opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella 1 opakowanie świeżego szpinaku 5-6 średnich pieczarek 1/2 cebuli 2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2% 100 g sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia(...)cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec
kolorowotorcikowo