pieczarki - 22435 przepisów (strona:966/1496)

KAPUSTA Z GRZYBAMI. 163

wszystkim, gdzieś pod spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę(...)maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki nie zmniejszy się ich objętość przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka  (w moim domu preferowana jest miękka

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 190

wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON.  /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu(...)obsmażam z każdej strony  po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta  i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie

W kuchni Karmel-itki
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 167

wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem(...)patelni zostawiając tłuszcz ze smażenia i odłożyć na chwilę np. na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę  z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Gdy sos będzie gotowy, rozłożyć na nim kotlety, aby się jeszcze trochę podgrzały. Podawać na przykład w gotowanymi szparagami

Zgrabne Gotowanie
Łazanki 169

robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję(...)będzie miękka. W między czasie można przygotować resztę składników. Makaron zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już gotowe, na na patelnię dołożyć dokładnie oczyszczone mięso z indyka. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz papryką słodką. Smażyć do momentu

Zgrabne Gotowanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 418

cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc(...)wylewać wody! Przyda się ona później. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki. Nasączone wodą grzyby posiekać i dodać do pieczarek. Wlać trochę wody (nie całą!) w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem.  Ugotowaną kapustę odcedzić, wyrzucić liście laurowe oraz ziarna

Zgrabne Gotowanie
Zupa Gulaszowa 171

jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek(...)posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

Blondynka Gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 165

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz

Blondynka Gotuje
Męska Zapiekanka a`la Tartiflette 245

piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki  cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup     Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę. Boczek(...)cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy

Blondynka Gotuje
Łazanki 152

daleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło  Wykonanie: Kiszoną kapustę wypłukałam w zimnej wodzie, pokroiłam drobno. Włożyłam do garnka(...)dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do cebuli i pieczarek wrzuciłam podsmażoną kiełbasę, kapustę i makaron. Całość wymieszałam dokładnie, doprawiając jeszcze kminkiem, solą i pieprzem

Blondynka Gotuje
Pizza domowa 162

Skladniki na blaszke: 5 dkg drozdzy 1 szkl. cieplej wody 0,5 kg maki 1 lyzeczka cukru 1 plaska lyzeczka soli   Dodatki 4 plasterki szynki 0,5 kg pieczarek 2 cebule 40 g sera papryka ketchup Drożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól i cukier. Następnie dodac mąkę i wyrobic. Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac(...)wylozyc na blache.  Szynke pokroic. Pieczarki , umyc, obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę  pokroic w talarki i zeszklic na patelni. Ciasto smarujemy koncentratem.  Rozcieńczyc z małą ilością wody. Kładziemy kolejno pieczarki , cebulke , szynke , starty żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C i pieczemy ok.30 minut . Po upieczeniu ja posypałam pokrojoną świeżą papryką i ozdobiłam listkami bazylii

Słodkości i nie tylko
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 619

Roladki schabowe już były  SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :) . Sos grzybowy na bazie pieczarek . Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat. Do wykonania potrzebne jest: - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego - sól(...)ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos. Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki

Słodkości i nie tylko
Krokiety z pieczarkami i ryżem 194

Taką wersję krokietów lubimy chyba najbardziej. Właśnie z ryżem i pieczarkami a do tego koniecznie popijamy barszcz czerwony. Są bardzo syte więc ja wymiękam najdalej po trzecim, ale za to taka porcja jak poniżej wystarcza nam na dwa pyszne obiady :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem 255

Poproszono mnie o przetestowanie nowego produktu firmy Lubella pod nazwą "Szybko z patelni". Dostałam 3 różne paczuszki zawierające makarony i sosy w proszku do nich - świderki z pieczarkami, świderki w szpinaku i pikantne rurki. Makarony tego producenta znam i cenię od dawna więc postanowiłam wypróbować i to, chociaż opcja sproszkowanego dodatku jakoś mnie nie zachęcała

Smaczna Pyza
Udka duszone z pieczarkami i żubrówką 455

Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania