Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj . Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić do smaku. Na patelni
Ala piecze i gotujejako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku 2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję, boczek(...)kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam. Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z boczku, następnie układam 2 - 3 liście kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami, kiełbasa z boczkiem, poszatkowana kapusta, przyprawy, ziemniaki, pieczarki i znowu kiełbasa z boczkiem, .... Wraz
Mechanik grillujeformy o średnicy ok 23cm.) Zapiekanki: 350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 150g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych 1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek(...)niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone w piórka cebule i szklimy. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy wszystko razem tak około 5min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Kolejno
Symfonia Smakówcukru pudru. W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Smacznego
Z miłości do słodkościszczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka. Jajka ze sosem tatarskim skladniki: jajka ugotowane na twardo kilka pieczarek marynowanych ogorek konserwowy majonez koperek sol, pieprz wykonanie: Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem. Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke(...)Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy. Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi. Smacznego! Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna
Przysmaki Karolkiświątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne danie. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na nadziewany schabowy :) Szykujemy farsz. Scieramy na tarce z grubymi oczkami ok 200 gr pieczarek. Dodajemy ok 200 gr startego sera, doprawiamy sola, pieprzem, plus pokrojona drobno pietruszka lub koperek. Mieszamy. Ubijamy kotlety wieprzowe. Na ubity kotlet kladziemy farsz I zawijamy. Zapinamy kotlet wykalaczka. Smazymy kotlety ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Kotlety podalam z pieczonymi ziemniakami z maslem
Smaki EdytyZapraszam na fritatte. Danie pochodzi z kuchni wloskiej- jest to rodzaj omleta- swietnie nadaje sie na sniadanie I jako przekaska. Jest pyszna. Skladniki: 7 jaj 150 gr pieczarek 150 gr sera feta ok 100 gr startego sera szczypiorek ok 8-10 pomidorow koktailowych pieprz Wykonanie: pieczarki obsmazamy na patelni. Rozbijamy jajka I beltamy je z dodatkiem pieprzu. Dodajemy(...)starty ser I rozkruszona fete Dodajemy pomidory, skrojony szczypior I pieczarki. Mieszamy. Przelewamy do formy I wkladamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na ok 10-15 min. Czas jest uzaleznione od sciecia sie jajek. Smacznego
Smaki Edyty