Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie
Kuchnia MagdaLenysolą i pieprzem z obydwu stron. Na patelnię wlać śmietanę, wrzucić tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi być przykryte. Podawać z ziemniakami lub makaronem
Kuchnia PokoleńKapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcale tak nie jest. Można zrobić z go makaronu, który mamy w szafce: rurek, spaghetti, a nawet płatów lasagne. Na nadzienie wykorzystujemy dowolne warzywa. Dzisiejsze jest z podsmażonych pieczarek, marchewki, selera i czerwonej soczewicy. Bardzo często używam do takich dań
dolcevitainmykitchenKolejna propozycja prostych kotletów jajecznych. Tym razem proponuję wersję z pieczarkami i kukurydzą konserwową. Z przepisu uzyskacie 8 średniej wielkości kotletów. Cebulę i kukurydzę rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski
BullioPapardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właśnie ją zawsze na 11 listopada przygotowuję. Ostatnio miałam okazję przygotować gęś na potrzeby firmy Poltino. Razem z córką, która mi dzielnie pomagała przygotowałyśmy uda gęsie na kapuście z pieczarkami i piwem jabłkowym. Wyszły przepyszne. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas wielbiciele tego gatunku mięsa mogą sobie pozwolić na taką zachciankę. Zapewniam że warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikTofucznica z pieczarkami? A co to jest? Brzmi jak jakaś choroba – tak zgasił mnie mój znajomy, gdy powiedziałem mu, co ugotowałem. Pokrótce wyjaśniłem mu, że tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który jest równie smaczny, jeśli (zaryzykuję to stwierdzenie) nawet nie lepszy! Do tego
Vegan Tastepróbowali kiedyś dań przyrządzonych metodą stir-fry. Tylko 1/3 użytkowników odpowiedziała, że tak. Z tego prostego powodu postanowiłem podzielić się dziś przepisem na wspaniały stir-fry z brokułem i pieczarkami. Ludzi często przerażają obco brzmiące nazwy. Mógłbym ten przepis nazwać makaronem
Vegan Tastepołożyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką papryką w proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia przygotować warzywa. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki. Ugotować
Kuchnia Pokoleńszybkie danie. Odpowiednie na każdą okazję, zarówno dzień powszedni jak i święta. Wszystko zależy od tego jak zostaną przygotowane i podane. Dzisiaj proponuję klopsiki w kremowym sosie z pieczarek i pora. Odpowiednio doprawione, do tego pyszny sos i obiad gotowy. Ja podałam z kaszą ale pasuje do nich ryż, a nawet ziemniaki. Polecam. ten pyszny, jesienny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikserowym z warzywami. Szybko i smacznie. Pałki kurze przekroić na pół. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką. Obsypać oregano. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do kurczaka. Smażyć chwilkę, zamieszać. Dodać obrane marchewki i paprykę pokrojoną w wąskie paseczki. Wlać wodę, dodać serek topiony, połowę koperku i pietruszki, doprawić
Kuchnia PokoleńMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły i pysznie skomponowały z pieczarkami. Zróbcie jak chcecie :) Czytaj więcej
Kasia Sarna