pieczarki - 22920 przepisów (strona:830/1528)

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) 1088

mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki:  150g szynki w kawałku 100g mozzarelli 1 cebula 5 pieczarek 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz   1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku(...)nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. 3. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie 197

słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka(...)oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 187

piatków . W tym tygodniu mamy 1 5 przepisów.  Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto     Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku   Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami     Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki     Joanna  Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą   Monika  Kotlety z k aszy(...)jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami   Marzena  Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi     Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku   Ela Surówka z jesiennych owoców   Marta  Pasztet z cukinią   Di ana  Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora     Magdalena  Naleśniki cynamonowe

Magiczne Życie Marty
„Pizza” na spodzie z makaronu 198

jest bardzo sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru(...)zagęści. Przygotowany makaron wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Makaron polać sosem. Sos dokładnie rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser oraz drobno posiekane składniki (wędlinę, cebulę, paprykę, pieczarki). Całość posypać parmezanem. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Kroić kilka minut po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 173

jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową

My Chcemy Jeść
Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem 175

kilka dni temu namówiłam dzieci na szpinak, a dzisiaj ze smakiem zjedli jarmuż z bakłażanem, jestem cała w skowronkach!. Składniki: - opakowanie makaronu Lubella , u mnie świderki - 1 bakłażan - 6 pieczarek - 10 dag jarmużu, ok 5 liści - 1 czerwona papryka - 1 cebula - świeży imbir, ok. 2 cm - 3 ząbki czosnku - 200 ml słodkiej śmietanki, dałam 18 %, możecie też ją zamienić(...)ładnie zbrązowieje. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu. 3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę pokrojoną w podłużne pasy, dusimy kilka minut, pod koniec wrzucamy podpieczone plastry bakłażanów, zaprawiamy śmietanką z mąką, doprowadzamy do wrzenia

Apetyczna babeczka
zapiekanka makaronowa lub szybki obiad z patelni 360

patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g  żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone(...)składniki - por, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika ) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia

babka w formie
Cukinia faszerowana mielonym mięsem 195

osób: (inspiracja  przepisem z bloga " Nasze życie od kuchni ") 1 spora cukinia 2 średnie cebule 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka kilka pieczarek 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu) 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka(...)mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego i smażyć, aż przestanie być różowe. Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w półplasterki, posolić i dorzucić na patelnię. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w małą kostkę i dodać do smażącego się mięsa.    W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki

Simply Food
Wołowina w sosie ostrygowym 151

Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz(...)sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu. Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczki 203

chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech, a może niefart? Nie ważne, po prostu w żadnym sklepie, ani pobliskim markecie nie było pieczarek! Wyobrażacie to sobie? W żadnym dużym markecie nie było ani jednej pieczarki! Postanowiłam zaimprowizować. Użyłam suszonych i zamrożonych wcześniej odważonych grzybów. Nie żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz

Blondynka Gotuje
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI 299

danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam). Składniki:   podwójna pierś z kurczaka 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 cebula ok 8 pieczarek 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra suszony tymianek,oregano Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku(...)przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa.Tak samo podsmażamy pieczarki - aż odparuje z nich woda.dodajemy do mięsa. Bakłażana umyć,pokroić w kostkę,poddusić ok 10 min,po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki bądź pomidory z puszki. Dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Pizzerinki 191

użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy(...)olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości. 3. W międzyczasie przygotowujemy sobie dodatki. Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki. 4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą mozzarellą. 5. Pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka "Grzybowa polana" 11579

Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia. Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: 35 dag fileta z kurczaka 1  litrowy słoik marynowanych pieczarek 1  słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa(...)mieszankę warzywną  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą

Wanilia i Kardamon
Zapiekana kasza jaglana z warzywami 157

Kasza jaglana z batatami, jarmużem i zielonym groszkiem Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana prażona Risana – 100g Jarmuż – 1 szklanka Batat – 150g Pieczarki – 6 sztuk Groszek zielony – 1 szklanka Ser Grana Padano – 1 łyżka startego Sól, pieprz, przyprawa curry Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry (według przepisu na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodać(...)pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w plastry pieczarki, jarmuż i zielony groszek. Całość wymieszać z dodatkiem startego sera, solą, pieprzem i przyprawą curry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 45-55 minut, do czasu aż bataty zmiękną. Tak przygotowana zapiekanka idealnie sprawdzi się też w formie lunchboxa na zimno

Kuchnia Bon Appetit