pieczarki - 22435 przepisów (strona:830/1496)

,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 110

sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy(...)miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy

Podróż w kulinaria
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 118

się nie zrobi. I tak zapraszam na całkiem smaczne krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto(...)naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać

Kuchnia w opałach
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 214

formujemy spore, dosyć płaskie kotlety – większe i bardziej płaskie niż nasze swojskie mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej(...)ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki zimnej wody bułka tarta olej do smażenia sos pieczeniowy ciemny wg przepisu na opakowaniu (totalnie po amerykańsku, na łatwiznę ) 350g pieczarek 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 155

wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami). Składniki na 4 porcje: Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju(...)Farsz: 500g mięsa mielonego z szynki 200g cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 132

więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na  niewielki śluz jaki wydzielają(...)Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól  do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć. Przełożyć grzyby

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 136

porządku dodam, że łazankami nazywa się makaron jajeczny pokrojony w duże kwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:) Jeśli ugotujemy dobrej jakości kapustę z grzybami lub pieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie.  Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt(...)zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów. Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z kapustą i grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki

Codziennik Kuchenny
Spaghetti z kurczakiem, pieczarkami i cukinią w sosie jogurtowo-serowym 114

takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula 155 g pieczarek 2 suszone pomidory 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam gęstego typu greckiego, Bakomy 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, bazylia, lubczyk ząbek czosnku świeży koperek drobno(...)oliwek do smażenia kilka drobno posiekanej sałaty rzymskiej do smacznej dekoracji   Przygotowanie: 1. Pierś pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, pomidora i obrane pieczarki też w kosteczkę. 2. Na patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj. 3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw

Zasmakuj Kuchni
Patisony faszerowane kaszą kuskus i warzywami 182

Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami

Tradycyjna Kuchnia
Japoński bulion cebulowy 154

idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy?  2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść pieczarek, szczypiorek, sos sojowy, szczypta imbiru, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie: Cebulę kroimy na plasterki i smażymy na małej ilości tłuszczu, aż będzie lekko brązowa.   Dodajemy pokrojoną cienko(...)minut, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały swój aromat. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.  Wyjmujemy warzywa. Na chwilę przed podaniem dodajemy do zupy cienko pokrojone pieczarki. Serwujemy z pokrojonym szczypiorkiem.  Kiedy na dworze zimno, rozgrzewające, pikantne zupy stają się niezastąpione. Uwielbiamy je i często przygotowujemy. Taki bulion można pić też w kubku, kiedy to wraca

two broke sisters
Zapiekane okienka chlebowe 158

środka dać co się Wam tylko podoba.  Nie zapomnijcie tylko o serze, czym go więcej, tym lepiej smakują ;)  Składniki: 1 mały chleb z foremki keksowej 150g pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 jajko 350g sera żółtego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na kanapki (możemy kupić krojony) i nożem wycinamy miękkie środki, które kroimy(...)małą kostkę. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany chleb i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy i dodajemy ok 1/4 do farszu.  2. Przygotowanym farszem wypełniamy chlebowe okienka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 15 minut, po tym czasie posypujemy pozostałym

Kuchnia w czekoladzie
Wątróbka z pieczarkami w sosie carry 120

dobrej restauracji. Wypróbujcie jak zabraknie Wam weny twórczej na obiad, bo robi się go zaledwie w 30 minut. Składniki: - 60 dag wątróbki drobiowej - olej rzepakowy - sól Sos: - 25 dag pieczarek - 1 cebula - 1 szklanka słodkiej śmietanki - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - olej rzepakowy - sól  - pieprz - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Na rozgrzanym(...)oleju smażymy na rumiano wątróbkę, delikatnie solimy pod koniec. 2. Na drugiej patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki kroimy w grube plastry, wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy, na koniec zalewamy słodką śmietanką. Łączymy z wątróbką, podajemy z pieczywem i zieloną natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) 1046

mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki:  150g szynki w kawałku 100g mozzarelli 1 cebula 5 pieczarek 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz   1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku(...)nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. 3. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie 165

słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka(...)oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 141

piatków . W tym tygodniu mamy 1 5 przepisów.  Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto     Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku   Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami     Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki     Joanna  Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą   Monika  Kotlety z k aszy(...)jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami   Marzena  Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi     Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku   Ela Surówka z jesiennych owoców   Marta  Pasztet z cukinią   Di ana  Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora     Magdalena  Naleśniki cynamonowe

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania