pieczarki - 22435 przepisów (strona:823/1496)

Zupa meksykańska z klopsikami 112

przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso(...)sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania

wesoła kuchnia
Gulasz z pieczonego kurczaka 147

przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają. 3 udka z kurczaka pieczone 1 papryka czerwona 3 pomidory 1/2 litra przecieru pomidorowego 40 dkg dyni 2 cebule 20 dkg pieczarek 25 dkg boczniaków sól, pieprz Papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej olej bazylia świeża Cebule kroję i przesmażam na oleju. Udka upieczone które zostały z poprzedniego obiadu obieram i mięso kroję(...)Dodaję co cebuli i chwilę przesmażam razem. Wykładam na talerz mięso. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skóry i całość duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję mięso, doprawiam, papryką wędzoną, czubricą, bazylią

wesoła kuchnia
Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami 127

naprawdę dobre. Nawet osoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych. 1 woreczek ryżu 25 dkg filetu z dorsza 4 pieczarki średnie 1 marchewka mała sól, pieprz 1 jajko 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka pozostałe: bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki 1 pomidor 1 garść rukoli 1 marchewka olej Ryż gotuję(...)mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam a potem zblendowałam, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą, pieprzem, i całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, i lekko je spłaszczam przed włożeniem na patelnię.Smażę

wesoła kuchnia
Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 173

łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera(...)czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe.  Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym

VioletoweKucharzenie
Polędwica a'la Wellington. 123

dlatego od jakiegoś czasu "kusiło" mnie, żeby ją zrobić. Oryginalne danie nie jest z polędwiczki wieprzowej tylko wołowej- może następnym razem! SKŁADNIKI: 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie(...)oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły

Kuchnia Beaty
Zupa Tom Kha Gai 109

minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania  bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie: Do garnka wlewamy 1200 ml wody, dodajemy listki limonki, trawę cytrynową (łodygę(...)najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe

Kulinarne przygody Gatity
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami 119

stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus , jak i naleśniki z mąki z cieciorki . Tyle możliwości… Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko. Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem(...)ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra. Z czym podawać? Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan , chleb gryczany czy ziemniaki. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Leczo z mięsem mielonym 164

drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się ostrzej doprawione) olej, sol, pieprz Wykonanie: Cukinię(...)przykryciem około pół godziny. Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często

kgwjanczewo
Gulasz wołowy z warzywami 198

jest lepsze od wieprzowiny i dobre dla osób, które dbają o sylwetkę. Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon  pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero(...)umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką do ziemniaków, środek z pestkami - wyrzuciłam Paprykę - w paski Pieczarki - w półplasterki Zagotowałam wodę Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 107

czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. brokuł kilka różyczek strączki groszku 1 garść pieczarki 3 szt. olej do smażenia 3-4 łyżki  Beszamel: masło 40 gram mąka 2 łyżki mleko 350 ml. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku ser żółty start(...)wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.  3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.   4. Beszamel: Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz

Kuchnia Paulettes
MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM ( KURKI, BOROWIKI I PIECZARKI ) 96

kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci.  Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron i sos grzybowe połączenie idealne :) Na chłodne jesienno zimowe dni jak strzał w 10.  Najlepiej zrobić od razu więcej :D Składniki: makaron kolanka(...)grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram filety drobiowe 2 szt.  śmietana 12 % słodka 200 ml.  bulion drobiowy 250 ml.  mąka pszenna 1 łyżka natka pietruszki 2- 3 łyżki cebula 1 szt.  masło 2 łyżki  sól i pieprz do smaku Metoda: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać

Kuchnia Paulettes
MROŻONKI CZY WARTO JE JEŚĆ? SPOSÓB NA DOMOWE MROŻONKI 94

papryka żółta 1 szt. ⦁ papryka zielona 1 szt. ⦁ marchew 3 szt. ⦁ papryczka chili  1 szt. ⦁ brokuł mały 1 szt. ⦁ dymka cebuli 1 szt.  ewentualnie czerwona cebula ⦁ dodatkowo pieczarki Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Papryki pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Papryczkę posiekać. Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki. Dymkę posiekać, jeżeli cebula to pokroić(...)piórka, Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa zblanszować na parze wodnej ok. 5 min. Następnie podzielić na porcje i zamrozić

Kuchnia Paulettes
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 152

mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz ********************************************* Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić w plasterki.Cebulę drobno posiekać.Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta z grzybami 152

grzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano(...)wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka pieczarkowo-porowa 535

pyszna sałatka,ciekawa propozycja na wszystkie  imprezy jak również na wigilię bo jest bez mięsa-polecam Składniki: duży por, 500g pieczarek 4 duże ogórki kiszone 5 jajek, pół puszki kukurydzy 3-4 łyżki majonezu, płaska łyżka musztardy sól pieprz Przygotowanie: pieczarki myjemy kroimy w półplasterki i smażymy na łyżce oleju,na końcu smażenia delikatnie solimy i studzimy por kroimy

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania