bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko(...)krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki – podgrzewamy ok. 5 minut. W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum. Wrzucamy
Ostra na Słodkokiełbasiane . Składniki 10 średnich ziemniaków 5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki ) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 cukinie 10 pieczarek 5 łyżek ketchupu 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz czarny szczypta cynamonu 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku Wykonanie(...)garnka , rozpuszczamy masło , kiedy masło się rozpuści , dokładamy nasze warzywa pokrojone w kostkę , cukinie myjemy i kroimy ze skórką , ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa będą zakryte , dodaje ketchup
Mój SmakJednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)białej fasolki z puszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
R'n'G KitchenPieczarki w occie są smaczną przekąską. Możemy ich użyć do przygotowania m.in. sałatki z pieczarek marynowanych , koreczków lub jako dodatku do tatara wołowego . Czytaj dalej
Przepisy KulinarneGulasz wieprzowy paprykowy Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 1000 g szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ostra pasta paprykowa do smaku natka do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy
Kulinarne przygody GatityBITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez(...)plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy
Bon appetit mon amiefareast-language:EN-US;} Smaczny i łatwy przepis na karkówkę, przy którym się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości. Składniki: 8 plastrów karkówki 500 g małych pieczarek 2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 małe cebule przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek masło klarowane lun olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa(...)tłuszczu na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie zapiekane. Na pozostałym tłuszczu kolejno delikatnie podsmażyć cebulę pokrojoną w pół plastry, paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki w plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec 1,5g w 170stopniach. Podawać
W garach u Gosijesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny ½ kg łopatki wieprzowej 6 średnich pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól(...)laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli
Wanilia i KardamonDzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową(...)strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy
VioletoweKucharzenieszafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano 2 (1+1) łyżeczki płatków(...)garnku z grubym dnem (lub na patelni z pokrywką) na małym ogniu zeszklić posiekaną cebulę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w duże kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i sól do smaku. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zebrać warzywa z boczkiem na brzeg patelni, zwiększyć ogień i wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć 3 minuty
zadanie-gotowaniegwarancją, że potrawa z ich udziałem będzie bardzo pyszna. Tak więc do dzieła. Na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 400 g dyni hokkaido 200 g pieczarek 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki vegeta, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Pieczarek nie myjemy, obieramy tylko ze skórki i kroimy
Jadło i czytadłopręgi wołowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól pieprz olej brązowe pieczarki Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele(...)angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
Walijskie Pichcenieformie tarty SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce(...)Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie
słodki bratekSkładniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem
Mango PapajaViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy 1 łyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około 35 minut w 180C pod przykryciem . W między czasie karmelizujemy marchew i podsmażamy pieczarki bez dodatku tłuszczu , prósząc pieprzem świeżo mielonym tuż przed podaniem Możemy posypać pietruszką Smacznego
Viola cooks with passion