pieczarki - 22978 przepisów (strona:1222/1532)

Lubicie brukselkę...? 278

szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu  Wielki apetyt  znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leczo 181

można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku. Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło. Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g). Papryki mogą być jednego koloru

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym 305

zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%. Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska z jajkami 320

podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa. Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 293

wychodzą 4 spore placki ziemniaczane. Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 244

zagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem. Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami.  Ja podałam z uszkami z pieczarkami . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem,  nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie groszkowym 279

dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto, po odsączeniu), a szczypiorek zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki. Ilość chrzanu i musztardy można dowolnie zmieniać. Można użyć dowolnego rodzaju musztardy (u mnie chrzanowa). Źródło

Gospodyni Miejska
Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem 1842

kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem. Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek. Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Proste kotlety mielone 331

kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku. Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 404

kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 457

konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 286

zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 40 dużych (wycinanych kołem o średnicy 10 cm) do 60 mniejszych pierożków. Zamiast suszonych grzybów do farszu można dodać pieczarki (ok. 500 g). Szklanka = 250 ml. Do nadzienia można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę. Z dodatku kminku można zrezygnować. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 204

wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami.     Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią.   Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie. Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 262

dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli

SzczyptaSmaQ
Risotto z grzybami leśnymi 217

łyżki oliwy  1 ząbek czosnku 1 mała cebula  ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina  ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  natka pietruszki (można pomiąć )  SPOSÓB WYKONANIA : - grzyby oczyszczamy , myjemy

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania