Kolejny przepis makaronowy dla Kasi :) Makaron z cukinią i camembertem Składniki: 1 średnia dymka 1 cukinia 4-5 pieczarek 1 okrągły serek camembert łyżka śmietany ewentualnie 1 łyżeczka mąki - jeśli wyjdzie zbyt rzadkie sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia gruby makaron, świderki lub inny Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić(...)rozgrzany tłuszcz - zeszklić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli - podsmażyć. Cukinię cieniutko poszatkować. Wrzucić do grzybów - poddusić, by zmiękła - uważać, żeby się nie rozpadła. Ma być miękka, ale ni za miękka :) Camembert drobno pokroić, dodać do cukinii - rozpuścić. Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowominut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy. Farsz: 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 pieczarki 2 ziemniaki w łupinkach kawałeczek selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne(...)kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 pierś z kurczaka 4 pieczarki 1 łodyga selera naciowego mała cebulka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki. Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować. Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku
kolorowotorcikowopierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)cienko. Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów. Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody
kolorowotorcikowolodówce i w szafce. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą(...)Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni do miękkości. 4. Brokuły ugotować na parze. 5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym
Pasja Smakusamo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Ryż, kaszę, soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie zostawiamy na kolejne 20 minut w wodzie i dopiero odcedzamy oraz studzimy. 4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy. 5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy. 6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy
Pasja Smakudalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę(...)czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam
Pasja Smakuwarzywa, bo można stosować przy farszu dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ z cukinii pokroić
Pasja Smakulodówce. To świetne danie, gdy nie ma się za dużo czasu, a chciałoby się zjeść coś dobrego. Dla mnie cukinia to smak lata. Składniki: cukinia duży pomidor cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ z cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez
Pasja Smakusurówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu. 2. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić(...)Pieczarki i szczypiorek drobno pokroić. 4. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. 5. Odcedzić seler, kukurydzę i fasolę. 6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i doprawić. Smacznego
Pasja Smakutakże kolejny raz wykorzystać Pomysł na...papirus . Efekt? Ciekawy obiad, pełen lata w zimny, marcowy dzień. Składniki: pierś kurczaka pół czerwonej papryki cebula pół puszki ananasa 5-6 pieczarek opakowanie Pomysł na...papirus Soczysta pierś kurczaka z papryką opakowanie Pomysł na...Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich patyczki do szaszłyków Wykonanie: Paprykę i kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę(...)kawałki, każdy plaster ananasa na 8 części, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ
Pasja Smakużycia", nr 2/2013, s. 40. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką(...)kukurydzą i salami). Składniki sosu połączyć w dowolnych proporcjach w zależności od potrzeby. Ciasto posmarować sosem, posypać startym żółtym serem, ułożyć na nim salami i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pomidory. Piec w nagrzanym do 220 st.C piekarniku przez 15-17 minut
Pasja Smakuniecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich podsmażyć na oleju(...)garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać. Po zagotowaniu gotować danie jeszcze przez 10 minut. Opinia: Danie sycące
Pasja SmakuPrzyjaciółki spróbowałam takich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w domu. Składniki: pierś z kurczaka 10 pieczarek 15 dag żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć
Pasja Smaku