szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej(...)pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pokrojone w kostkę cebule oraz starte na tarce jarzynowej oczyszczone pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Dodajemy posiekany czosnek (można również go zetrzeć na tarce jarzynowej), doprawiamy solą i pieprzem. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty ser – dokładnie mieszamy. Do zimnej masy ryżowej dodajemy rozkłócone jajko – łączymy składniki. Bierzemy małą porcję masy ryżowej
mojewypiekiinietylkooregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich4 łyżki oliwy z oliwek4 łyżki wodyMieszamy ze sobą składniki sosu w misce.DODATKI DO PIZZY300 g szynki160 g salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką(...)się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około
Moje Kuchenne Rewelacjejajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto(...)boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsjajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto(...)boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsprzygotowuję. Przyłączycie się? Składniki: 1300 g ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 2 duży lub 2 małe pomidory kilka pieczarek natka pietruszki koperek po 1 łyżeczce suszonej bazylii i ziół prowansalskich 200 g sera żółtego, startego na tarce jarzynowej ¼ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam i starłam(...)średnicy około 17-18 cm) na rumiano z obu stron. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki i pokroiłam w paski. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Wędlinę pokroiłam w paseczki i dodałam do pomidorów. Dosypałam ser i zioła. Wymieszałam i rozłożyłam na plackach. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 10 minut. Gotowe placki a’la pizza podałam posypane posiekanym
Kuchnia u Krysidawkę dobrych tłuszczy - czyli sałatka nie tylko dla sportowców - na zdrowie ;) Czas przygotowania: 25 min Składniki na 2-3 porcji 1 bakłażan 250 g pieczarek 200 g świeżego jarmużu 1 awokado 120 g sera halloumi oliwa z oliwek sól pieprz Pesto z naci marchewki całą nać młodej marchewki olej lniany ok 100 ml sól pieprz pestki dyni(...)niego goryczkę 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Pieczarki kroimy na pół jeśli większe to na ćwiartki 4. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, razem z pieczarkami przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 min 5. Składniki na pesto miksujemy na pastę, jeśli jest za gęsta dolewamy oleju 6. Kiedy warzywa się
Słodki Kompromismięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze dodać trochę sera żółtego . Składniki na ciasto : 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna sól, Sposób przygotowania : 1. Pieczarki obrać, umyć, posiekać . Na patelni rozgrzać odrobinę masła
Pysznosci Babci Basidodać do nich tylko jeden inny produkt. Składniki: makaron: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kotleciki: 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 białej papryki 100 g żółtego sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone(...)minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje masy
Pasja Smakumuszkatołowej. W swoim składzie nie zawiera śmietany, więc jest mniej tłusta. Kurczak jest przyprawiony aromatycznym rozmarynem i majerankiem. Dodane pieczarki i groszek, według mnie bardzo dobrze smakowo pasują do tak przyprawionego kurczaka. Przygotowując zapiekankę, należy zwrócić uwagę jaki dodamy ser, gdyż od tego zależeć będzie ile tłuszczu będzie w całym daniu. W mojej zapiekance jest dodany delikatny w smaku(...)siebie i zwracają uwagę na to co jedzą. Składniki: podwójna pierś z kurczaka (500 g) 300 g pieczarek 200 - 300 g groszku mrożonego lub jak u mnie z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 - 400 g ziemniaków 100 - 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka
Kuchcik gotujeserowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy(...)rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia
VioletoweKucharzenierzepakowego 1 pełna łyka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy(...)dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia. 8 rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladzieskładniki* 2 piersi z kurczaka* 2 średnie cebule* 2 ząbki czosnku* 30 dag pieczarek* puszka pomidorów w zalewie* sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne* 40 dag makaronu rurki* ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć.Następnie wrzucić(...)pieczarki, podsmażyć ok.. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzami, przykryć i dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory,Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do rondlaI wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać serem
Mix smakurolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu podsmażać do odparowania wody(...)rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pizzę około 30-35 minut, kroić ciut przestudzoną - na szybki obiad dobra pizza............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępiękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne duszone warzywa. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 por, 4 pieczarki, 1/2 brokuła, 1 szklanka śmietany 30%, 1/2 kostki sera topionego śmietanowego, 3 łyżki masła, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na różyczki i obgotowuję 5 minut w osolonej wodzie. Pieczarki i pora kroję w plasterki. Na maśle
Tradycyjna kuchnia Kasitylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz
Grunt to przepis!