można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola(...)tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli
Poezja smakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: mał y por, 15 większych pieczarek, 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie), około 15 dag tartego sera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę(...)pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam. Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera. Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut
JejKuchniakilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając(...)nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut
Walijskie Pichcenieciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne łyżeczka oregano spora szczypta czosnku granulowanego Wykonanie(...)minut). W międzyczasie przygotowujemy dodatki na pizzę. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle, przynajmniej do czasu aż wyparuje z nich cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki (możemy też zostawić je w całości). Żółty ser ścieramy na tarce, a mozarellę kroimy
MyCookBook.plChrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść rukoli 2 plasterki dobrej jakości szynki
Moja smaczna kuchniaznosi grzybów. Zamiast śmietany, użyłam serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu. Składniki na 3 porcje: Pół piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 400g makaronu penne 0,5 l bulionu (lub woda i kostka rosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części. Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy chwilę, by smaki się ze sobą połączyły. Następnie mąkę
Fabryka pomysłówłyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty) Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy(...)ketchupu i rozsmarowujemy je po całości. Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Całość posypujemy startym serem (dużą ilość). Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut. Podajemy
Słodkie okruszkiCukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
Bazylia kontra RozmarynCukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
Bazylia kontra RozmarynSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, sos pomidorowy 4 łyżki, pieczarki 5 sztuk/średnie, cebula 1 duża, parówki 5 sztuk/cienkie, ogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki rozsypać pokrojoną cebulę, posypać
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy(...)kostkę. Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na sos. Nachosy układamy przy krawędzi salaterki tworząc „koronę”, pozostałe kruszymy i posypujemy
Domowy Smak Jedzeniakostki masła 100 ml bulionu wolowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 50-100 ml śmietany sól, pieprz 100 gr startego sera Wykonanie:Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion
Smaki Edytyczasu przygotowania można je po prostu obgotować a potem nafaszerować i zapiec. składniki na 6 porcji 6 średnich ziemniaków 40 dag pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy(...)pieprzem. Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki. Do połówek wydrążonych ziemniaków nakładamy nadzienie z pieczarek i szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temp. 200-250 st.C
Smakowite Daniamuszkatołowej 1 cebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę(...)pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem
R'n'G KitchenDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe
karmelowy