pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:85/219)

Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 195

wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco  Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej  2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki(...)pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia  powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem.  Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku

Mania Gotowania
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 134

minutach solimy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości (brzmi jak miękkiej kości...). Przekładamy pieczrki do wysokiego naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie(...)pojemnika od blendera, zmiskować. Tak obtoczonego idyka wkładamy do piekarnika (10 minut, 180 stopni). Podajemy - wlewamy krem, na środek kilka łyżek papryki z czosnkiem, z boku kawałki indyka (jeden na pół przekrojony na szczycie), łyżka kwaśnej śmietany na około i okruszki pieprzu. Jaki efekt? Delikatny smak pieczarki, chrupkość papryki połączona z ostrością czosnku i świeżość koperku, soczysty

Right Behind The Kitchen
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 229

nich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) -  filet z indyka po francusku.  Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA(...)naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą

My Culinary Art
Śląskie kolorowe szaszłyki 151

piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów z kurczaka Ok. ½ kg kiełbasy np. Śląskiej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka zielona 1 niezbyt gruba cukinia Około ½ kg niedużych pieczarek (jeśli są większe(...)plasterki około centymetrowej grubości. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla

Smakowy Raj
Burgery z serem halloumi i pieczarkami 179

Składniki: 4 bułki do hamburgerów 280 g sera halloumi; 10 średnich pieczarek; 1 duża, czerwona cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów:  1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu(...)pół. Ułożyć na blasze od piekarnika, przeciętą częścią do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i podpiekać przez 10 minut, aż staną się chrupiące i ciepłe. Mieszankę sałat umyć, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić

Gospodyni Miejska
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 145

kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche zmielić w młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań.  Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie.  W domu często organizuję(...)pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju i wlewamy rozmącone jaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy  ulubionymi ziołami szczypiorkiem

AZgotuj!
Calzone 152

pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól(...)przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić

Bullio
Calzone 6120

pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól(...)przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić

Bullio
Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus 180

paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut

Cynamonowe szczęście
Włoskie zapiekanki 98

pieprz. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę.  Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 162

białą część dymki oraz pieczarki. Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.   Mam nadzieję że wpis Cię zainteresował, jeśli przygotujesz wybraną

Mój pomysł na
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
KOLOROWE SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE LIMONKOWO ZIOŁOWEJ 118

wykałaczki po nakłuwać filet ->cebula->pieczarka->papryka->filet-> limonka itd. 6. Grilla nagrzać a następnie ułożyć szaszłyki. Obracać co kilka minut, aby z każdej strony się upiekły.  Szaszłyki można również upiec w piekarniku

Kuchnia Paulettes
Pizzerki drożdżowe z salami i serem 124

należy dokładnie wymieszać. Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty. Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą do pizzy lub ulubionymi własnymi ziołami. Pizzerki najlepiej piec na blaszce teflonowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut. Smacznego

Z notatnika
Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem 325

zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

O kuchni z uczuciem
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 149

instrukcji na opakowaniu. Wyjąć ugotowaną kaszę z woreczka, wsypać do miseczki i połączyć z cebulką i pieczarkami. Dokładnie wymieszać w razie potrzepy doprawić do smaku. Powinno być trochę pikantne. Faszerować kapelusze farszem, lekko przydusić. Tak przygotowane kapelusze położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 20 minut. Podawać z sałatą i warzywami

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 153

mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całej zapiekanki prosto

Wołowina od rekina
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 172

Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę), na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-30 minut

Zrób to smacznie
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 136

suszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki posypałam serem i podpiekłam w piekarniku. Ciepłe bułeczki przystroiłam powyższymi składnikami i już... ...pyszna kolacja gotowa ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Pierożki z pieczarkami i serem 165

kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy boki i zwijamy 2 końce razem. Gotowe pierożki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Francja: Boeuf Bourguignon 151

mięso było ledwo przykryte. Dorzucić czosnek, marchew, cebulę, liść laurowy i przecier. Wstawić do piekarnika na 0,5 h, następnie przykryć i piec jeszcze 2-2,5 h. Pod koniec pieczenia można jeszcze dodać małe cebulki. Podawać z przyrządzonymi osobno małymi pieczarkami, bagietką, makaronem bądź młodymi ziemniaczkami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Kurczak cacciatore 179

smaku i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić pieczarki, zgnieść obrane ząbki czosnku, po czym obydwa składniki wrzucić do rondelka z sosem i dusić razem jeszcze przez 5 minut. Zalać kurczaka przygotowanym sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C i zapiekać ok. 30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 128

mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny

Pobite gary Barbary
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 175

oliwek , żółty ser . Bułkę pokroić, przesmarować oliwą używając pędzelka. Na bułce ułożyć kawałki surowych pieczarek, na pieczarki starty ser. Powinien to być ser żółty, a nie wyrób seropodobny , gdyż tylko ser przyrumieni się i nie spłynie z grzanek. Tak przygotowane grzanki zapiec w piekarniku. Można je dołożyć do szaszłyków w połowie ich pieczenia. Lubicie szaszłyki? macie swoje ulubione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 148

minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do nagrzanego wkładamy blachę z samym ciastem. Nie wiem jak będzie

Co na wege obiad?
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 151

solimy i przyprawiamy bazylią; nie mieszamy.  Wykładamy połowę makaronu, na niego mięso z cukinią, kolejno pieczarki z cebulą. Wszystko przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Na makaron wykładamy resztę pomidorów. Przykrywamy startym serem i podlewamy resztą śmietanki. Wkładamy bez przykrycia na 30 minut do piekarnika w 180 stopniach góra - dół

BaRepas
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 142

miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 103

odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu,  wyłożyć na pieczarki. Na szpinak położyć musztardę francuską. Pomidorki umyć pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Polać śmietanką ze szczyptą soli. Posypać serem grana padano. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez 10 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze na 5 minut

Kuchnia w opałach
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 139

Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie

upichcic
Zapiekanka makaronowa 162

ciasta.   Na nim układamy makaron.   Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.   Posypujemy pokrojoną papryką.   Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę.   Zalewamy pozostałym ciastem.   Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy

Maminek kulinarny
Calzone 233

Wielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z

Praktyczna pl