pieczarek 1 cebula Puszka kukurydzy 1 papryka 20 dag wędliny 20 dag sera żółtego Ketchup lub koncentrat pomidorowy Zioła (oregano, majeranek) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto
Tradycyjna KuchniaCzy macie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka
Cukiernia PychotkiW święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla
Kasia SarnaWykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę
Gotuj z Blue RavenDomowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z
Kuchnia PROzdrowotnaKażdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotujeNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. A już taką domową, to moja rodzina uwielbia. Puchate ciasto w środku a na zewnątrz cudownie chrupiące. Ale to nie wszystko. Ważne są również dodatki jakich użyjemy a u mnie tym razem Kiełbasa Krakowska Sucha z Łukowa . Bo jak ktoś(...)ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ziół do pizzy lub prowansalskie Dodatki : Kiełbasa Krakowska sucha z Łukowa Pieczarki, czerwona cebula, papryczka chili, pomidorki rzymskie, ser mozarella Sosy: domowy czosnkowy na bazie jogurtu greckiego oraz domowy ketchup z cukinii Normal 0 21 false false false PL X-NONE
W garach u Gosipieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto
karmelowyDzisiaj polecam krokiety z kapusta. A tutaj http://pomyslowakuchnia.pl/ciasto-na-krokiety-ktore-nie-peka-przy-zwijaniu/ jest krótki filmik jak zrobić ciasto na krokiety. Krokiety z kapustą Przepis na 12 sztuk Składniki: 1/4 litra mleka 350 g mąki 30ml oleju 2 jajka 1/4 litra gorącej wody (przegotowanej) Wykonanie: Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec(...)dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni. Krokiety z kapustą Farsz 300g kiszonej kapusty 6 średnich pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i podsmażyć razem
Pomysłowa kuchniaciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka
Tradycyjna Kuchnia5-6 40 min Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie serowo-pieczarkowym. Składniki na 800g mięsa: 0,8 kg mięsa mielonego 0
PysiaGotuje.plodstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu(...)suszonymi pomidorami gotuję, do momentu, aż wyparuje woda. Następnie dokładam koncentrat, słonecznik, przyprawiam do smaku i miksuję blenderem na gładką masę. Placki smaruję sosem posypuję startą mozzarellą oraz obkładam pieczarkami. Gotowe pizzerinki wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 25-30 minut. Gotowe! Można podawać z świeżymi pomidorami, bazylią oraz oliwą z oliwek. Smacznego
Pause Gotowanie!kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - 1 kg mąki - ok.500 ml ciepłej wody - sól, pieprz, majeranek, mielony kumin do smaku Na początek siekam kapustę kiszoną - w ten sposób farsz będzie się ładnie nakładał. Pieczarki obieram i kroję w kawałeczki. Na patelni z grubym dnem rozpuszczam masło, kiedy będzie płynne wrzucam pieczarki. Chwilę smażę - do momentu aż ściemnieją(...)odrobinę wody. Kiedy kapusta zmięknie dodaję przyprawy . Odstawiam do ostygnięcia. Do miski wsypuję mąkę. Dodaję łyżeczkę soli i dodaję partiami ciepłą wodę - tak aby wyrobić elastyczne , delikatne ciasto. Odrywam kawałek ciasta a resztę przykrywam ściereczką ( bawełnianą lub lnianą) odstawiając w pobliżu jakiegoś źródła ciepła - w ten sposób ciasto będzie dłużej elastyczne. Stolnicę opruszam mąką. Ciasto rozwałkowuję dość cienko
Kuchnia Pełna Emocji