przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, u mnie z chrupiącą bagietką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,25 l gęstej, sycącej zupy. Smak zupy można wzbogacić o startą na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki) marchewkę. Ja pieczarek nie obieram, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni MiejskaSkładniki: 5 średnich piersi z kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Papryka ostra (przyprawa) Czosnek granulowany 15 śliwek kalifornijskich 5 ząbków czosnku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki(...)pokrył on całą powierzchnię piersi. Smażymy na głębokiej patelni, do momentu aż skórka będzie chrupiąca, ale nie spalona. Następnie wlewamy 400 ml śmietanki 30%, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę rozmarynu. Dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do wszystkiego pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki i dusimy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie
ClauditteMissCookingKremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas kiedy Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje, a Wy możecie zrelaksować się przy książce lub zaparzyć herbatę. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami(...)patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła 2 łyżki tartego
Fitsweet.mebułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki 1 cebula 2 duże pieczarki 3 ząbki czosnku połowa ostrej papryczki 1 pomidor 1 czerwona
Zasmakuj Kuchniwymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę rozpuści, a bułeczka będzie chrupiąca. Podawać gorące polane ketchupem
Moje domowe kucharzeniemożna przygotować: Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść
Moja smaczna kuchniapołączenie tych dwóch popularnych fast food'ów w jednej potrawie. Danie łączy w sobie klasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej
Słodka Stronaprzyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut, w zależności od tego, czy chcesz, aby szaszłyki były bardziej chrupiące czy miękkie. Przepis dodaję do akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle
Qlinarnie i QlinarnieKolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast miała obiekcje do farszu, a to dlatego, że dusiłam pieczarki z dodatkiem wody, a nie na margarynie, to już będzie zależeć od was jakie nadzienie przygotujecie ;) Składniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki razowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdente wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej. Pokrój drobno imbir i podsmaż na oleju. Przełóż na talerz. Pokrój pieczarki (każdą na 3 części), pokrój cukinie i podsmaż wszystko na oleju. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut (aby warzywa były chrupiące, nie miękkie). Na koniec dodaj oliwki i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i natychmiast podawaj
Qlinarnie i Qlinarniesię z orzechami włoskimi, rukolą czy serem pleśniowym... Z czym połączylibyście mascarpone czy ricottę? Ostatnio proponowałam Wam Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami Dzisiaj kolejny pomysł, koniecznie musicie spróbować! Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Składniki: chleb tostowy, pszenny plasterki sera gouda ser rokpol kilka pieczarek, surowych czarne oliwki, wydrylowane keczup
Moja smaczna kuchniaDnia Makaronu , które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku(...)Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem
Moja smaczna kuchniawtedy jeszcze dodatkowo przepysznie chrupiące). Spróbujcie szczególnie jeżeli znudziły się Wam klasyczne wariacje na temat pierogów! Do przygotowania 2 (ok 15 pierogów) porcji pierogów potrzebujemy: – 160 g mąki – 1 jajko – 4 łyżki gorącej wody – łyżeczka oleju – szczypta soli do ciasta – 7 pieczarek – kilka orzechów włoskich (można użyć migdałów lub innych orzechów
Szybko Tanio SmacznieFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)mrozimy – dużo lepiej na cieniutkie plasterki kroi się mięso twarde. Po zamrożeniu mięso ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez
Karo in the Kitchenpolecam, naszym gościom bardzo smakowała :) Ciekawe smaki, feeria smaków i kolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy
My simple kitchen