miętowych landrynek -3 łyżki cukru -1/2 szklanki wody -1 kostka masła -kilka kostek startej gorzkiej czekolady Pianka -150 ml jogurtu naturalnego -0,5 l śmietanki kremówki 36 % -2 łyżki cukru pudru -2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy Oddziel białka od żółtek- białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier
Z Kuchni Do Kuchnistrukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Poncz(...)dokładnie i równo biszkopt. Na nasączony spód wyłożyć gotową masę budyniową i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić i poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na zastygniętą masę budyniową. Ja musiałam robić to partiami gdyż cytrynowa pianka długo nie chciała
sierotka maRysia w kuchniWiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie
Cynamonowe szczęściedowolnym smaku, użyłam brzoskwiniowej, rozpuszczona w 1 szklance wody Około 10 małych ciepłych lodów-pianek(ja kupiłam w lidlu) Rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku i odstawiamy, aby wystygła i zaczęła tężeć. Kiedy już osiągnie ten stan, energicznie mieszamy galaretkę razem z serkiem. Na biszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy
Swojskie jedzonkokoniec stopniowo dwie łyżki cukru. Do masy żółtkowej wlewamy przestudzoną kawę i ubijamy do powstania pianki na najwyższych obrotach miksera. Łączymy wszystkie trzy masy delikatnie mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę Goplanę Klasyczną Gorzką (odłożyć cztery kostki). Wlewamy do tortownicy zabezpieczonej folią aluminiową. Dekorujemy parfait biszkoptami, orzechami laskowymi i roztopioną pozostałą czekoladą (można dolać mleko lub śmietankę). Mrozimy minimum 5 godzin
Wrzosowa Polanabiszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną część wlać do części kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki malinowej. Przestudzić i wylać na stężałą już warstwę pianki malinowej. Tak samo przygotować warstwę jagodową i truskawkową. Tuż przed podaniem na wierzchu torcika ułożyć świeże owoce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 1 dowolna galaretka owocowa 1 galaretka truskawkowa truskawki bądź inne owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice(...)zimnym mlekiem i kiedy nasza galaretka będzie tężeć lecz nadal będzie płynna wlewamy i miksujemy ją razem z naszą śnieżką. Kiedy masa nieco stężeje wylewamy ją na nasz biszkopt, układamy owoce i według przepisu zalewamy drugą tężejącą galaretką. Smacznego
W Moim Magicznym Domujedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej wybrać. I nagle pojawia się zwrot- budyniowa pianka. I już wiem, że chyba się zaprzyjaźnimy. Ciasto na pierwszy rzut
les mirabellescukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao Masa z pianek : 300 g pianek biało różowych marshmallow spiralek, kupione w Lidlu 200 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe 2/3 banany przecięte na pół po długości Tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Spód tortownicy wyłożyć papierem(...)Przelać ciasto do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni i piec do suchego patyczka. Z zimnego biszkoptu ściąć z góry ciasto tak na około 1 cm. Do garnka wlać trochę wody i zgotować, następnie nałożyć miseczkę, wlać do niej mleko i dodać pianki, mieszać aż się rozpuszczą, do gorących rozpuszczonych pianek wsypać 2 galaretki i energicznie mieszać aż się
Sama słodycz i szczypta chiligadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściekolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku. Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru Spód: 4 jajka 2 białka 4 łyżki ksylitolu 30 g mąki kokosowej 20 g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu. Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed
FitKotLetnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks
Wanilia i KardamonDziś dostałam paczkę zamówioną w sklepie Frisco.pl , jest to supermarket online. Z wybranych zakupów, postanowiłam przetestować mleko skondensowane niesłodzone, przygotowując pyszną piankę cytrynową z truskawkami. Polecam ten sklep, bo robiąc zakupy przez internet, nie muszę wystawać w kolejkach i tracić zbędnego czasu. W sklepie można kupić dużo produktów, w atrakcyjnej cenie i nie trzeba dzwigać zakupów, przywiozą(...)oszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty. Pomiędzy biszkoptami, układać połowki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę. Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia do lodówki. Wierzch pianki udekorować przekrojonymi truskawkami, zalać tężejącą galaretką
Kuchnia Danusitego przepisu, może macie jakieś propozycję?;) Składniki (na małą okrągłą lub prostokątną blaszkę): Biszkopt (spód): 3 jajka 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec) około 15 rozkruszonych tabletek STEWI Czekoladowa pianka serowa: 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku(...)mało słodkie 2-3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po kolei pozostałe składnik na biszkopt przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgalaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g
Mała Cukierenka