pesto - 3241 przepisów (strona:177/217)

Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto 126

czerwona cebula 2 liście laurowe 4  ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła -sól i czarny pieprz do smaku Pesto: garść liści świeżej bazyli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dodatkowo: kilka listków bazyli gęsta śmietana do zup Sposób przygotowania: Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić

Gosia gotuje
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 203

bardziej dostępny i może częściej gościć na moim stole :) Na blogu pokazywałam Wam już przepisy z halloumi grillowanym - tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 172

szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 94

żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego pieprz Składniki na pesto - używamy blendera: 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych kopiasta łyżka kaparów 1/2 avokado garść szpinaku z roszponką ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka z 1/2 cytryny

ClauditteMissCooking
Kiedy 14 to za mało. Krótka historia pewnych bułeczek. 146

pieczenia nie pozwala myśleć o niczym innym, jak tylko o schrupaniu jeszcze ciepłej bułeczki. I następnej. I jeszcze jednej. Pyszne same, bez dodatków. Cudowne z masłem. Niepowtarzalne z czerwonym pesto. Idealne jako zagryzka do wiosennej sałaty z klasycznym vinegretem. Świetne solo, wspaniałe w duecie.  Spróbujcie - jestem przekonana, że i dla Was liczba 14 okaże się za mała:) Przepis

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 193

śmietanie czy też zapiekany w beszamelu.  Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem typu pesto, z czosnku, szczypiorku i pietruszki. I cóż mogę powiedzieć? W pierwszej chwili niewiele - zachwyt zawsze odbiera mi mowę.  Dziś, pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie, nadal

KUCHARNIA
Gnocchi ziemniaczane 127

jaki podamy do gnocchi. * Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto ..oryg.przepis na http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html

w mojej kuchni
ŁOSOŚ POD RUKOLĄ 111

oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka masa).Ponownie zmiksować.Na rozgrzanym grillu ,lub patelni grillowej umieścić łososia.Piec 4-5minut,odwrócić i posmarować pesto z rukoli i piec kolejne 5 minut.Rybę wyłożyć na plaster pomidora ,udekorować listkami bazyli.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Spaghetti z pesto 217

można zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :) Jest lekka, pyszna i kolorowa Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 141

pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna

Życie na widelcu
Wariacje z ciasta francuskiego 382

moim blogu. Trochę tego jest. Może zainspiruje was ten post i coś tam pokombinujecie z tym ciastem. Tarta z serem na cieście francuskim Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto Gniazdka z ciasta francuskiego   Ślimaczki z ciasta francuskiego Filet ze szpinakiem w cieście francuskim Świderki z serem z ciasta francuskiego Sakiewki z ciasta francuskiego Róże z ciasta francuskiego

W kuchennym oknie Ewy
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 117

sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone

Kuchnia w opałach
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 121

FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki

Kuchnia w opałach
Chlebki naan 109

tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post Chlebki

Wypieki i Rumieńce
Makaron z sosem warzywnym i drobiowymi klopsikami 232

Uwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa

Mango Papaja