pesto - 3241 przepisów (strona:184/217)

Jaki był ten rok? 239

ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta!  Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie

Brzuszki Łakomczuszki
Moja interpretacja dnia pizzy. 213

placek. Rozsmarowujemy sos, posypujemy serem żółtym i pokrojoną mozzarellą i dodajemy swoje ulubione składniki. U mnie była to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, na jednej połowie małe kupki z pesto, a na drugiej z mascarpone (idealnie łagodził ostry smak sosu). Po wyjęciu z piekarnika całość posypałam rucolą oraz startym grana padano. Pyszna lekka wersja pizzy. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 173

pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście pecorino romano, świetne pesto (nalewane do pojemniczka chochelką z dużej miski, jak u nas na dziale garmażeryjnym) i ogromne pułki, które po rozkrojeniu mają w środku dziurkę w którą można napchać mnóstwo składników

Brzuszki Łakomczuszki
Kalmary smażone z pietruszką 215

kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto

Gotuj z Misiem
Pasta! 227

pół Europy pamiętam właśnie smaki i zapachy. Miejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała

Ratunku obiad
Roladki z indyka ze szpinakiem 159

Wiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany

Pasja Smaku
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 218

łyżka keczupu 1 łyżeczka sosu chilli grubo mielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Sos ziołowy: Składniki: kilka listków świeżej bazylii kilka łodyżek szczypiorku łyżeczka suszonego koperku łyżeczka pesto serek wiejski pół łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu winnego sól, pieprz Wykonanie:  Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania sosu

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 196

dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone

Pasja Smaku
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 209

suszonych - łyżka musztardy - ząbek czosnku - oliwa z oliwek  - 1/3 papryki jalapeno - pieprz świeżo mielony  (składniki miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto) Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika. Smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka à la caprese 370

oliwek. Można do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które uwielbiam), albo przygotować pesto z rukoli. Ja przygotowałam moją sałatkę w jej klasycznej postaci, czyli tylko ser, plastry pomidora i listki bazylii. The post Sałatka à la caprese appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 196

okazji. Jak zwykle na naszym stole gości zupa szparagowa czy też jajecznica że szparagami. Lubie jednak co roku przygotować coś zupełnie nowego. Tym razem szparagi wykorzystałam do zrobienia pysznego pesto, a może bardziej pure. Jego zastosowanie jest dość szerokie i pozwala na wiele ciekawych eksperymentów.  Dziś zapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką

Przysmaki Karolki
Warsztaty "ryby i owoce morza" w Mastercooku 168

Piotra Kucharskiego. Warsztaty były nagrodą za nadesłanie przepisu z użyciem ryb w konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Mój przepis który został doceniony przez Jury to Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizzettes- pizzówki 164

dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu. To zaczynamy:)  Składniki na ciasto :) 2 op suchych drożdży ( 14 gr) 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody ok 400 gr mąki 1 łyżeczka soli 60 ml oliwy z oliwek plus

Smaki Edyty
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 193

Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim

W kuchni Karmel-itki
Chlorella, przez którą stałam się Glonojadem! 220

zrobić z chlorellą? Wszystko na co nam pozwoli nasza wyobraźnia. Zmieszać z serkami, mlekiem, wodą, dodawać do koktajli mlecznych, ale nie tylko. Ja przygotowałam sobie pyszne spaghetti z sosem pesto genuese z chlorellą, Spirulinę wypijam w koktajlach. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl

Blondynka Gotuje