nich każdy rodzaj makaronu jaki nam przyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDanie konkursowe :) niestety przegrane :( ale bardzo dobre:) Produkty Potrzebne; łosoś norweski 300 Gramów makaron penne( żytni) 300 Gramów mieszanka sałat 300 Gramów oliwki czarne 8 Sztuk cebula czerwona 1 Sztuka pomidory czerwone 1 Sztuka sałata rucola 6 listków Gramów sos winegret 4 Łyżki sól 3 Szczypty pieprz 1 Szczypta majeranek 2 Łyżeczki
pichcisztoSkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić
KasiekGotujeSkładniki: 400 g makaronu Penne 1 pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka różyczek brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku kilka czarnych oliwek 2 większe kubki śmietany starty parmezan i pokruszona feta Przygotowanie: Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem
Gaździnka warzySkładniki: 300 g Penne ( pełne ziarno ) pierś kurczaka 1 por papryka żółta 2 ząbki czosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem
Gaździnka warzySkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać
Gaździnka warzycukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki ułożyć na tatce posypać solą, rozmarynem
Gaździnka warzySkładniki: 150 g makaronu Penne fasolka szparagowa pieczarki 1 cebula 40 ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka). Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni
Gaździnka warzysentymentu, bo w końcu od niego właśnie zaczynałam prowadzić blog. A teraz podam przepis z przyzwoitymi proporcjami, bo wcześniej wszystko było tylko "na oko" :) składniki: 1,5 szklanki makaronu penne (może być razowy) ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych 200 g fety 15 szt. czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny garść
bistro mamamożliwość ich poznania była wspaniała. Szkoda, że BFG to tylko dwa dni - postuluję o wydłużenie:) Dziękuję za wiele cudownych i odkrywczych wrażeń, za dokarmianie ( Lubo! małże i penne po północy naprawdę mnie uratowały; ), za śmiech, zdjęcia, spacery, butelkę ajerkoniaku i nóż Pikutek , który pewnym zbiegiem okoliczności stał się moją własnością i choć, jak już sama nazwa mówi daleko
KUCHARNIAPrzepis mojego Ukochanego na makaron Penne Carbonara :) Składniki dla dwóch osób: 200 g śmietany 36% 200 g boczku pokrojonego w kostkę 300 g makaronu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 żółtka, roztrzepane sól, pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni
My Culinary Artjasnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli lub 2 szalotki - przyprawa do indyka - świeża natka -2 pęczki - łyżka mąki kukurydzianej - oliwa z oliwek i masło - makaron ja użyłam Lu-belli penne Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący). Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki
SMYKWKUCHNIczyli zielona uczta! Fajny pomysł na szybki obiadek :) Składniki: -opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne) mój makaron był z dodatkiem lubczyku :) -300g świeżego szpinaku -200g jogurtu greckiego -200g sera feta -2 ząbki czosnku -oliwa z oliwek lub olej -sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą
KasiekGotujeOstatnio jest to jedno z moich ulubionych dań. Polecam na obiad. Składniki na dwie porcje: 1. Makaron penne – proponuje zawsze zwracać uwagę by by wykonany ze 100% pszenicy durum 2. Szpinak – proponuję brykiet, bez problemu da się podzielić – 6 kulek 3. Suszone
Mój Smak na ŻyciePewnego razu, w jednej z warszawskich restauracji na Polach Mokotowskich jadłam przepyszne penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami w delikatnym śmietanowym sosie. Długo poszukiwałam podobnego smaku, aż do tego weekendu, kiedy postanowiłam wykorzystać część przepisu z książki Ani Starmach "Pyszne 25" z prostym sosem śmietanowym. mmmm ;) Ania Starmach w swoim przepisie oprócz kurczaka i suszonych pomidorów dodaje cukinie. Nigdy
Mój Smak na Życie