zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki.przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy(...)godz. Po czym dodajemy : 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni
Proste PotrawyDzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek. To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek(...)obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji pełnoziarnistej. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:) To taka ogólna rada - jeżeli nie macie jakiegoś składnika, kombinujcie i gotujcie dalej. Bułeczki mają dość twardą skórkę
Chilli Czosnek i Oliwabazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU): zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową zastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU) lub kefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie(...)jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać
Grunt to przepis!Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu (ja w ogóle nie dałam miodu); Dodatkowo: 2 łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka
Gospodyni Miejskasałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki wyszły puszyste, lekkie i pyszne. Podane z sałatką z makreli stanowiły uzupełnienie, jakiego właśnie brakowało. Warto czasem w kuchni poeksperymentować. Z podanych proporcji zrobiłam 9 bułek
mojewypiekiinietylkoload(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('5265a246b14dc172e0d5eefe8485b397').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Spaghetti z makrelą Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic(...)name = "Spaghetti z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę
CoolinarniePLRoladki z tortilli pełnoziarnistej W ciągu dnia warto zadbać o smaczną pożywną przekąskę, którą możemy zaproponować swoim gościom. Roladki z pełnoziarnistej tortilli to szybka oraz pełnowartościowa przystawka. Składniki: - tortille pełnoziarniste, - pierś z kurczaka, - jajka, - ser Feta, - pomidory, - papryka, - zielona pietruszka, - koncentrat pomidorowy, - zioła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Wierzch
Fit-aminateraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu(...)chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże
Gospodyni Miejskatego zrezygnować? Na pewien czas można, ale z czasem chęć jest bardzo silna. Dlatego postanowiłem nieco odchudzić, a przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza tym typ makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty(...)zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei.Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko
All My Fit Lifeuwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego(...)drożdże instant nie zawiodły i na pewno do nich wrócę. Podsumowując, calzone wyszła przepyszna. W prawdzie jest to nieco bardziej pracochłonna wersja pizzy, ale godna polecenia. Zobaczcie sami. Pełnoziarnista calzone z kiełbasą przepis na 8 sporych pierogów Będziemy potrzebować: 2,5 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajo 1 szkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy
Ratunku obiadtłusty czwartek. Smażenie pączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały(...)ramach kolacji. Powiem szczerze, że mi też zasmakowały, napełniłam je dżemem jagodowym, co było strzałem w dziesiątkę! Polecam wszystkim na diecie i nie tylko Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej; - 1 szklanka mąki pszennej tortowej; - 1 jajko+1 żółtko; - 1/2 szklanki letniego mleka; - łyżka cukru; - opakowanie suszonych drożdży - 4 łyżki oleju; Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i drożdżami. Dodać
dom-agi.plwoli, ja tym razem postanowiłam zamknąć w nich dynię. Posiłkowałam się przepisami Małgosi, od której wzięłam zasadnicze proporcje, oraz blogiem Pink hungry, skąd zaczerpnęłam pomysł na dodatek mąki pełnoziarnistej. Dodałam też mrożonych jagód, bo mam zamiar umyć zamrażalnik i wykorzystuję wszystkie zapasy. Do nich pasowały mi delikatne, chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde
Pożeraczka, czyli raz adobrze